Gazdaság

Bezár egy magyarországi gyár, 800 embert küldenek el

Nyolcszáz alkalmazottat bocsát el az amerikai tulajdonú Lear Corporation Hungary Kft., miután a cég vezetése a napokban bejelentette a munkavállalóknak, hogy befejezi az autó üléshuzat-gyártó tevékenységét Magyarországon – közölte a cégnél működő szakszervezet elnöke, Kozma Zsolt.

A cégcsoport 2015 végén 3311 főt foglalkoztatott Magyarországon. Gödöllőn és Gyöngyösön személyautókba épített elektromos kábelkötegeket gyártanak, Móron konfekcionált autóülés-huzatokat (ezt az üzemet szüntetik meg), Győrben komplett autóüléseket, míg Fóton csak raktározást végeznek.

Kozma Zsolt közleménye szerint a Lear december 31-ig fokozatosan építi le a létszámot, a termelés egy részét befejezi, egy részét alacsonyabb költségű országokban található telephelyeire helyezi át. Mint írta, a munkavállalókat sokként érte a hír, hiszen semmi nem utalt a drasztikus lépésre. A móri telephely egyébként több mint 24 éve működik.

A szakszervezet tájékoztatása szerint a prémium kategóriás személygépjárművek autóülés-huzatát készítő vállalat munkatársainak túlnyomó többsége szakképzett varrónő, akik számára az elhelyezkedés szakmájukon belül nehezen megoldható. A létszámleépítések ütemezéséről és a munkatársak szociális helyzetét javító intézkedésekről a cég vezetése a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal megkezdte az egyeztetéseket.
A HRPortál cikke szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt figyelemmel követi az elbocsátott dolgozók sorsát, közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik