Gazdaság

Üzleti titok, hogy az MTVA mennyiért közvetít egy szlovák bajnokit

Az M4 Sport történelmi közvetítésre készül. Magyarországon először a köztévé élőben adja szombaton a DAC–Slovan Bratislava szlovák bajnoki labdarúgó-mérkőzést.

Az FC DAC 1904 Dunaszerdahely a felvidéki magyarság egyik szimbóluma lett. A mérkőzéseire Orbán Viktor is előszeretettel jár ki. Stadionjának felépítésére magyar pénz is jutott, a DAC létesítménye 22 millió euróba került, amiből kettőt a MOL fizet névadó szponzorként, azaz körülbelül 600 millió forintot.

A DAC-nak egyébként korábban is nagy figyelem jutott Magyarországon, ez 2008-ban csúcsosodott ki, amikor teljesen indokolatlanul, brutálisan megvertek a rendőrök sok száz magyar szurkolót Pozsonyban.

A dunaszerdahelyi csapatért való rajongás a hazaszeretet egyik jelképe lett, ami nagyban köszönhető az Ismerős Arcok dalának. A Nélküled a dunaszerdahelyi után a hazai foci-, majd a kézilabda-, a vízilabda és a jégkorongszurkolók második Himnusza is lett. Már nem csak a válogatottaknál, hanem a klubcsapatok meccsei előtt is éneklik az ultrák Budapesttől Debrecenig.

Üzleti titok

Nemrég a Magyar Nemzet alapján megírtuk, hogy 19 milliárd forintot költ a következő öt évben magyar labdarúgásra az MTVA. Azoknak a versenysorozatoknak a közvetítése kerül ennyibe 2016 és 2021 között, amelyeket a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szervez.

Ezeket az adatokat egyébként az MTVA hozta nyilvánosságra, így bíztunk abban, hogy megírják, a szlovák bajnoki mérkőzés közvetítése mennyibe kerül.

Az MTVA azonban kérdésünkre azt válaszolta,

ezt üzleti titokként kezeljük.

A DAC-Szlovan meccs közvetítéséről egyébként azt írták:

adódott egy lehetőség, amely alapján jogot szereztünk erre a mérkőzésre. Szakmailag is kiemelt mérkőzés, amelyen egy magyar csapat rangadót játszik.

Azon azért lehet vitatkozni, hogy a Dunaszerdahely mennyire magyar csapat, bár a 29 fős keretben a számos felvidéki fiatal mellett három magyar állampolgárságú játékos is van, a csapatban találni albán, francia, szenegáli, kameruni és panamai légióst is.

Az MTVA hozzáteszi:

A magyar közmédia egyik feladata, hogy a határon túli magyarság kiemelt eseményeit és rendezvényeit megmutassa mindenkinek – a DAC pedig Dunaszerdahely legerősebb közösségi élményét nyújtja, és büszkék vagyunk arra, hogy ezt bemutatjuk.

Kérdésünkre, várható-e, hogy további Dunaszerdahely meccseket is közvetít az MTVA, azt írták:
Egyelőre erre a mérkőzésre állapodtunk meg, de ha a jövőben is közvetítünk Dunaszerdahelyről, akkor mindenképpen tájékoztatjuk a magyar sajtót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik