Gazdaság
Ózd, 2012. január 20.
EKG-vizsgálatra készítenek elő egy beteget az ózdi Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. sürgősségi osztályán. A kórház a harmadik helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Vajda János

Rengeteget költünk kórházra, korán halunk, és több mint 10 évet töltünk betegen

24.hu
24.hu

2017. 04. 07. 11:47

Korábban a témában:

Pénteken, az Egészségügyi Világnapon gyakorta kerül szóba, hogy a lakosság egészségügyi állapota nem túl jó, a magyarok pedig egyre többet költenek egészségükre.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) „Az Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016” című jelentése szerint egy átlagos európai polgár várhatóan 81 éves koráig él. Magyarországon ellenben a születéskor várható élettartam csak 76 év. Ezzel az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk. Az OECD-adatok a miértre is megadják a választ. Magyarország az európai élmezőnybe tartozik a dohányzásban és az alkoholfogyasztásban, itt küzdenek a legtöbben túlsúllyal, sok a cukorbeteg és nálunk halnak meg a legtöbben rákban.

A rossz egészségügyi állapotú magyar lakosság pedig sok pénzt fordít a gyógyulására. Az Eurostat 2015-ben készült Egészségjelentése szerint a magyarok fejenként évi 10 ezer forintot költenek az egészségükre, a kórházi ellátásra pedig évente 30 ezer forintot. Ez tekintélyes összeg, ha azt vesszük, hogy az európai statisztikai hivatal szerint a magyar nők életükben 13,4 évet, a férfiak pedig 18,6 évet töltenek betegen. Elgondolkodtató az is, hogy míg az EU-ban gyógyszerköltések kétharmadát az állam állja, addig Magyarországon az állami támogatás mindössze 49 százalékos.A betegségek felismerése és megfelelő színvonalú kezelése azonban nem mindig egyszerű. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 2015-ben Magyarországon egy szakorvosi konzultációra átlagosan egy hónapot, egy komolyabb CT vagy MR vizsgálatra átlagosan 33 napot, komolyabb műtétekre pedig akár több mint egy évet kellett várni. Így aztán egészségügyi problémák esetén sokan keresik fel a gyorsabb és jobb minőségű ellátást kínáló magán-egészségügyi intézményeket. Ennek azonban ára van. A szolgáltatók honlapjai szerint a magánszektorban egy kisebb vizsgálat 20-30 ezer forintba, a képdiagnosztikai (ultrahang, MR, CT) eljárások 30-80 ezer forintba, a több napos kórházi ellátással járó műtét pedig akár félmillió forintba is kerülhet.

Robbanás előtt az egészségbiztosítási piac

Egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy egészségünk megőrzése érdekében is öngondoskodásra van szükség, hiszen egy komolyabb műtét vagy egy súlyos betegség, a követő kórházi kezelések, majd a lábadozás nagy anyagi megterhelést jelenthet a családnak – emelte ki az NN Biztosító kommunikációs vezetője, Csanda Gergely.

Erre utal, hogy Magyarországon egyre népszerűbbek az egészségbiztosítások. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint például a betegségbiztosításból származó díjbevétel egy év alatt 1,3 milliárd forinttal 11 milliárd forintra nőtt 2016-ban. Tavaly a gyógyítási költségekre fedezetet nyújtó egészségbiztosításokból pedig 8,5 milliárd forintos díjbevétele származott a biztosítóknak. A következő évben ez a piac akár 40-50 milliárd forintosra hízhat.

A növekedés egyik motorja, hogy a vállalkozások bizonyos keretek között adómentes juttatásként vásárolhatnak vállalati egészségbiztosítási csomagokat.

A piacon több olyan konstrukció is van, amelyik megfizethető áron jelent megoldást a betegséggel kapcsolatos költségek fedezésére. Hiszen, ha a megelőzésről beszélünk, akkor nem elég csak a szűrésekre és az orvosokra gondolni. Egy súlyos betegség komoly anyagi terhet jelenthet, gondoljunk csak a kiesett jövedelemre vagy a kezelések költségeire. Egy jó élet-és egészségbiztosítással rengeteg plusz feszültségtől megszabadulhatunk – hívta fel a figyelmet Csanda Gergely.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.