Gazdaság

Online fogadás: odacsapott Orbánéknak egy uniós intézmény

Online-szerencsejatek(210x140).jpg (Array)
Online-szerencsejatek(210x140).jpg (Array)

Mind a 2014. július 15-e előtti, mind a megváltozott, azóta érvényes magyar szabályok az uniós jogba ütköznek – erre jutott az Európai Bíróság egyik főtanácsnoka. Ez nem vetít elő túl sok jót az Orbán-kormány számára, mert a főtanácsnoki indítványok nagy többségét szokta elfogadni az Európai Bíróság – amely csak most kezd tárgyalni erről az ügyről.

Az Unibet vitte perre az ügyet. A lényege, hogy 2014 nyara előtt a magyar szabályozás lényegében kizárta a Magyarországon régóta nem működő vállalkozásokat, hogy online szerencsejáték-szolgáltatást nyújtsanak. A főtanácsnok szerint ez “nem megengedhető módon korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát”, amely egy uniós alapjog.

Aztán a megváltozott szabály már egyformán kezeli a magyar és a külföldi szerencsejáték-szervezőket, ám azzal komoly átláthatósági problémái vannak az uniós főtanácsnoknak. A főtanácsnok különösen azt kifogásolja, hogy a koncessziós jog odaítélésére jogosult magyar hatóság – amely akkor sem köteles kiadni az engedélyt, ha a kérelmező teljesítette a megbízható szerencsejáték-szervező státusz megszerzéséhez szükséges feltételeket – olyan széles mérlegelési mozgástérrel rendelkezik, amely nem biztosítja egy objektív és előzetesen ismert kritériumokon alapuló pályáztatási eljárás lebonyolítását.

A főtanácsnok annak megállapítását javasolja az Európai Bíróságnak, hogy a 2014. július 15-e utáni szabályozás is a szolgáltatásnyújtás szabadsága jogellenes korlátozásának minősül.

Végül a főtanácsnok azt is hangsúlyozza, hogy az uniós jogba ütköző magyar szabályok alapján nem szabhatók ki szankciók sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik