Gazdaság

Hatalmas Coca Cola raktár épül Magyarországon

Az ország legnagyobb élelmiszeripari raktárát építi a Coca-Cola HBC Magyarország. Az elmúlt évek folyamatos kapacitásbővítésének köszönhetően a Coca-Cola HBC Magyarország a 28 országot átfogó Coca-Cola HBC cégcsoport legnagyobb exportőrévé vált. Az egyre jelentősebb kivitel miatt a társaság 2 milliárd forintért fejleszti dunaharaszti raktárbázisát, amely az ország legnagyobb tárolókapacitású élelmiszeripari létesítménye lesz. A beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is üdvözölte.

A Coca-Cola HBC Magyarország a 28 országban jelenlévő, csaknem 600 millió fogyasztót kiszolgáló Coca-Cola HBC csoport legnagyobb exportőrévé lépett elő az elmúlt években. A társaság több mint 70 féle üdítőitala ma már 25 országba jut el. A folyamatosan növekvő kivitel szükségessé tette a tárolókapacitások bővítését, így a cég 2 milliárd forintos beruházással 6500 négyzetméteres raktár építésébe kezdett dunaharaszti központjában.

Az új, 12 méter magas épületben 12 ezer raklapon összesen 8,4 millió liter termék fér majd el. A mostani bővítéssel a vállalat dunaharaszti bázisa lesz a legnagyobb élelmiszeripari raktár Magyarországon. Az építkezésen összesen 450 ember dolgozik, a létesítmény várhatóan idén júniusra készülhet el.

A vállalat termékei előállításához kétharmad részben magyar alapanyagokat használ fel; a kupaktól, a magyar almán keresztül a GMO mentes magyar kukoricából készülő cukorig. Csak az utóbbiból évente mintegy 4 milliárd forintért vásárol a cég. A vállalat 2012-ben, elsőként kötött stratégiai megállapodást a kormánnyal. Azóta a Coca-Cola HBC Magyarország árbevétele 87,5 milliárdról 100 milliárd forintra, az általa befizetett adó pedig 17,7 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Minas Agelidis, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezetője a mai napon személyes találkozó keretében tekintették át a cég és a hazai élelmiszeripar versenyképességi kérdéseit.

Elkötelezettek vagyunk Magyarország iránt. A kormánnyal elsőként megkötött stratégiai partnerségi megállapodásunknak megfelelően folyamatosan keressük a lehetőségeket arra, hogy újabb beruházásokat hozzunk Magyarországra, erősítsük a hazai élelmiszergyártás regionális versenyképességét. Ennek megfelelően az elmúlt 5 évben 15 milliárd forintot fektettünk be Magyarországon, 2017-ben pedig további 5 milliárd forintnyi beruházást valósítunk meg

– mondta Minas Agelidis, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezetője.

A Coca-Cola HBC Magyarország dunaharaszti székhelyű gyártóbázisának dinamikusan növekvő exportteljesítményével és jelentős összegű adóbefizetéseivel nagyban hozzájárul nemzetgazdaságunk egyre javuló teljesítményéhez. Emellett a vállalat több, mint ezer embernek biztosít munkahelyet és megélhetést, valamint számos beszállítónak ad munkát

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik