Gazdaság

2016 rendkívüli év volt az Oberbanknál

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 14:29

Franz Gasselsberger vezérigazgató a 2016-os üzleti eredményeket ismertetve ismét pozitív eredményről számolhatott be. Az éves adózás előtti eredmény 219,1 millió euróra (+14,4 százalék), míg az adózás utáni eredmény 181,3 millió euróra (+8,9 százalék) nőtt. Ezzel egyértelműen sikerült túlteljesíteni az eredeti célkitűzést, az előző év rendkívüli eredményének megközelítését.

A kamatbevételekből származó operatív eredmény a jelentősen megnövekedett hitelvolumen miatt, 2,9 % / 8,5 millióval, 308,3 millió euróra nőtt.

A hitelkockázat a hitelállomány átlagon felüli növekedése ellenére továbbra is különösen kedvező volt. A kockázati céltartalékot 46,9 százalékkal, 25,0 millió euróra sikerült felezni, ezzel az értékvesztési hányad kimagaslóan alacsony 0,16 százalékot tett ki.

A jutalékbevételek összességében stabilan alakultak, 131 millió euróval megközelítették az előző évi eredményt.

Bár az Oberbank terjeszkedésre fordított költségei igen magasak, ráfordításai mégsem haladják meg a hozambevételeket. Ennek értelmében igen kedvező érték az 50,8 százalékos Cost-income ratio – a piac átlagértéke fiókbezárások és létszámcsökkentés ellenére 71 százalék volt

Az Oberbank stratégiai fontosságú üzletágaiban elért növekedés a siker kulcsa

A mérlegfőösszeg 2016-ban 5,0 százalékkal 19,2  milliárd euróra nőtt, az elmúlt 10 évben pedig 34 százalékkal növekedett, szemben az osztrák piac 8 százalékos visszaesésével.

2016-ban  a hitelállomány átlagon felüli növekedést produkált, 7,3 százalékkal 13,8 milliárd euróra növekedett, ezen belül ismét a beruházásfinanszírozás teljesített kimagaslóan (+9,4 százalékkal, 7,9 milliárd euróra nőtt). Gasselsberger a növekedés motorjaként említette az intenzív tanácsadást igénylő üzletágakat:

az Oberbank egész Ausztriában piacvezető az exportfinanszírozásban és a beruházástámogatásban.

Jelentős növekedést ért el az Oberbank vagyonkezelési üzletágban is. Az ügyfelek betétei és az általuk vásárolt értékpapírok 5,1 százalékkal, 26,5 milliárd eurós rekordértékre növekedtek.

Sikertényező a hosszú távú terjeszkedési stratégia

Az Oberbank sikere elválaszthatatlan a terjeszkedési stratégiától, pozitív korreláció áll fenn a fiókok száma és a nyereség alakulása között.

2016-ban a terjeszkedés hat fiók megnyitásával folytatódott (Németországban Jéna, Erfurt és Ulm, Bécsben, Donauspital és Perchtoldsdorf, Magyarországon Nagykanizsa), így az Oberbank fiókhálózata 2016 végére 159 fiókra bővült. Az Oberbank tőzsdei részvényeinek árfolyama is tükrözi a sikert, tőzsdei értékük tíz év alatt megháromszorozódott

Az Oberbank eredményeit a bank részvényeinek 2016-ben jelentősen erősödő árfolyama is tükrözi.

A törzsrészvény árfolyama elérte a 60,30 eurós történelmi csúcsot, az elsőbbségi részvények árfolyama pedig 52,50 euróra emelkedett. Az Oberbank tőzsdei értéke 2016 végén 2.105,6 millió euróra rúgott, az árfolyamnyereségből és osztalékból összetevődő éves teljesítmény a törzsrészvény esetében 16 százalékot, míg az elsőbbségi részvény esetében 41 százalékot tett ki.

A május 16-i közgyűlés az eddiginél 10 centtel magasabb, 0,65 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot. Ez 23 millió euró osztalékkifizetést jelent: az Oberbank tőzsdei bevezetése óta 330 millió euró értékű osztalékot fizetett ki törzs- és elsőbbségi részvényeseinek!

Kitekintés 2017-re

Franz Gasselsberger szerint az Oberbank kulcsszava 2017-ben továbbra is az offenzíva lesz! Mind a hitelvolumen mind pedig a vagyonkezelés területén jelentős növekedést irányoztak elő. Idén nyolc fiók megnyitásával továbbra is a szerves növekedés a cél.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.