Gazdaság

Semmilyen előnyünk nincs abból, hogy lefekszünk Oroszországnak

Határozottan állíthatom: én semmilyen politikai vagy gazdasági előnyét nem látom ezeknek a gesztusoknak, a politikai nyájasságnak

– mondta Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő a 168 órának arra a kérdésre, hogy kapunk-e bármit azért cserébe, hogy szélesre tártuk a kaput Oroszország előtt, amivel kockáztatjuk a nyugati kapcsolatainkat.

Sz. Bíró szerint olyan hason nem látható, ami a magyar politikai közösség egészét, vagy nagyobb részét érintené. Nem látható a gazdasági kapcsolatok bővülése, nem látható, hogy az energiahordozók ára a kapcsolatok következményeképp lejjebb ment volna. Semmi hasonló nem történt.

A nagy kérdés szerinte az, hogy akkor miért vagyunk ennyire előzékenyek Moszkvával. Főleg úgy, hogy a kitüntetett oroszbarátságunk miatt külpolitikai veszteségeket könyvelhetünk el, bizalmat veszítünk a szövetségeseinknél.

Így tehát még inkább felvetődik a kérdés, hogy miért tárták szélesre az ajtókat. Racionális magyarázattal a kormány nem szolgál. Ilyenkor lódul meg a fantázia, de annak a birodalmába nem merészkednék

– mondta a szakértő. Szerinte lehet olyan kisebbség, amely hasznot húz a kapcsolatokból, de hogy hogyan, azt mi, átlagemberek nem tudhatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik