Gazdaság

Pulykából nem lesz hiány húsvétkor

Nem lesz hiány pulykatermékekből húsvétkor – nyilatkozta az MTI-nek a szarvasi Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Erdélyi István kifejtette: a liba- és a kacsaágazattal szemben a pulykaágazatot közvetve érintette a madárinfluenza-járvány, amelyhez hasonló mértékű az elmúlt 12 évben nem alakult ki.

Cégüknél a tojásállományt – amelyből éves szinten 3,6 milliót keltetnek ki – és a keltetőtelepeket nem érintette a járvány, csak kis létszámú állományt kellett megsemmisíteni azért, mert a megfigyelési és védőkörzetek elrendelése miatt nem tudták a telepekre betelepíteni a szárnyast. Emiatt azonban némileg csökkent a takarmánykeverő üzemük kihasználtsága.

A madárinfluenza hatással volt az exportra, partnereik közül Japán, Dél-Korea és Hongkong elrendelte az importtilalmat. A vezérigazgató szerint ezekben a napokban – 30 nappal az utolsó kitörés után – kérheti Magyarország a korlátozás megszüntetését, amelyet – országtól függően – 90 vagy 150 nap után teljesítenek. Még 3-4 hónap, mire a piac “magához tér”.

Az ezer dolgozóból a járvány miatt nem kellett elbocsátani senkit – jegyezte meg. Márpedig a hírek szerint máshonnan rengetegen kerülhettek az utcára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik