Gazdaság
Budapest, 2017. március 15.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen a Magyar Nemzeti Múzeum előtt 2017. március 15-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Német lap: Orbán Viktor leleplezte saját magát

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 29. 13:37

Német és olasz lap is foglalkozott szerdán Magyarország és a közép-európai országok migrációval kapcsolatos politikájával.
Korábban a témában:

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap Orbán leleplezi saját magát címmel közölt kommentár szerdai számában.
A szerző, Cathrin Kahlweit írásában kiemelte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar menekültpolitikára vonatkozó ítéleteivel néhány nap alatt nagyobb szolgálatot tett az emberi jogoknak, mint a “tehetetlen és erőtlen EU több év alatt”.

A magyar kormány képviselői elfogadhatatlannak nevezték a döntéseket, és kilátásba helyezték, hogy Magyarország kilép az emberi jogok európai egyezményéből. Ez az “eszkaláció újabb foka lenne Budapest és az EU elidegenedésének folyamatában” – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Az egyezmény felmondásával a migránsok elleni radikális fellépést a többi között az európai és keresztény értékek védelmével indokoló Magyarország elhagyná a közösséget, amely éppen ezen emberi jogok mellett kötelezte el magát. Azonban a távozás egyben “a hazugságok végét” is jelentené. Orbán Viktor kormányfő “retorikailag és a tényeket tekintve is már régen kilépett abból az értékközösségből, amelynek védelmezőjeként állítja be magát”. A strasbourgi bíróság erre mutatott rá ítéleteivel, Brüsszel viszont továbbra is tétlenül szemléli a fejleményeket – írta Cathrin Kahlweit.

A visegrádi négyek fékezik az áthelyezést

A keleti országok támadásban címmel számolt be a visegrádi országok varsói találkozójáról az Il Messaggero. A római napilap szerint az olasz kormány újabb migrációs intézkedései, vagyis az illegális bevándorlók gyorsabb kiutasítása és a menedékkérelmek gyorsabb elbírálása, amelyekről éppen szerdán szavaz a római parlament, védelemként szolgálnak a Kelet-Európából

fújó széllel szemben, (…) amely fékezi a migránsok áthelyezését.

A lap szerint Olaszország számára

ez az egyetlen fal, amelyet építeni lehet a visegrádi csoport (Lengyelország, Szlovákia, Cseh Köztársaság, Magyarország) politikájával szemben, amely egy ideje megfertőzte Ausztriát is, szembeállítva őt Brüsszellel.

Az Il Messaggero úgy látja, a visegrádi négyek nem változtatnak álláspontjukon: nemet mondanak Európa általuk “zsarolásnak” tartott követelésére, hogy a pénzügyi támogatást a menekültek befogadásától tegye függővé. Ez a patthelyzet azonban nem enged mozgásteret – hangsúlyozta az olasz lap, amely egyedül Orbán Viktornak a migráció megfékezéséről mondott szavait idézte a varsói sajtótájékoztatón felszólaló kormányfők közül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.