Gazdaság

Tízezrek várnak idősotthoni ellátásra

A legfrissebb adatok szerint 28 556 ember szerepel a szociális várólistán; több mint kétharmaduk idősotthoni ellátásra vár, még az idősek átmeneti ellátást nyújtó gondozóházára is közel 2500-an várakoznak. Gyaníthatóan sokáig kell türelemmel lenniük:  száz ellátottra 45 várakozó jut – derül ki a Magyar Nemzet által megismert legfrissebb adatokból.

A lap szerint ennél több lehet a bentlakásos ellátásra, ápolásra vagy éppen szociális étkeztetésre várakozók száma, hiszen idén márciusban csupán a fenntartók 72 százaléka tett eleget jelentési kötelezettségének. Mint írják, 2757 pszichiátriai beteg vár intézménybe való bekerülésre: száz betelt férőhelyre 33 várakozó jut, míg a pszichiátriai betegek átmeneti elhelyezést nyújtó gondozóházában száz betelt kapacitásra 76-an várnak.

A fogyatékos személyek bentlakásos intézményeinek összesített várólistáján 1652 fogyatékkal élő ember neve szerepel, míg a hajléktalanok otthonaiban megürülő férőhelyekre 164 fedél nélkül élő vár. Az első jelentési adatokat tavaly májusban összegezték, akkor 23,5 ezren vártak valamelyik szociális szolgáltatásra vagy bentlakásos intézménybe való bekerülésre, mintegy 20 százalékkal kevesebben, mint jelenleg, vagyis a tendencia korántsem kedvező – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik