Gazdaság

Amerikai cégnek adták el anyatejüket a kambodzsai szegények

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök azt követelte az egészségügyi minisztériumtól, hogy hozzon azonnali lépéseket az anyatej felvásárlásának és exportjának megakadályozására.

Tény, hogy Kambodzsa szegény és nehézségekkel küzd, de annyira azért nem, hogy az anyáknak el kellene adniuk a tejüket

– írta levelében a kormányfő.

Múlt héten a délkelet-ázsiai ország vámhivatala közölte, hogy felfüggesztették az anyatej exportját egy kormányzati döntésre várva.

20 dollár 1,5 deci

Az anyatejet a kambodzsai piacon a maga nemében egyedülálló Ambrosia Labs cég vásárolta fel, majd lefagyasztva kivitte az Egyesült Államokba, ahol alig 1,5 deciliterért 20 dollárt (csaknem 6 ezer forintot) kért.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) üdvözölte a kambodzsai kormány döntését, és felidézte, hogy Kambodzsában a legmagasabb az élelmezési okok miatti gyermekhalálozási ráta a térségben. 1000 újszülöttből 97 veszíti életét a táplálék hiánya vagy elégtelensége miatt. Emellett a kambodzsai gyerekek jelentős része szenved alultápláltságtól: 45 százalékuk mutatja mérsékelt vagy súlyos fejlődési visszamaradottság jeleit.

A kormány döntését ugyanakkor több – pénzügyi nehézségekkel küzdő – anya kifogásolta.

Az asszonyok a tej mennyiségétől függően naponta 7-10 eurót (nagyjából 2-3 ezer forintot) is megkereshettek, amely nem csekély összeg egy olyan országban, ahol az egy főre jutó éves átlagkereset alig 350 ezer forint. Kambodzsa Ázsia egyik legszegényebb országa, lakosságának több mint egyharmada él a szegénységi küszöb alatt.
Az Ambrosia Labs phnompeni irodája néhány napja zárva tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik