Gazdaság

Totális hadjáratot indít a kormány a Heineken ellen

Totális hadjáratra készül a kormány a holland Heineken ellen, az önkényuralmi jelképtilalommal próbálkozó törvényjavaslat csak az előszele volt a további támadásoknak – értesült a hvg.hu. Az igazi harc nem csak a sörért, hanem a határon túli szavazatokért is megy. Sőt, lehet, hogy ennél is falánkabb tervet fontolgat a kormány.

Mint írtuk, Lázár János és Semjén Zsolt jegyezte azt a törvényjavaslatot, ami megtiltaná az önkényuralmi jelképek használatát az üzleti életben is, így a Heineken logójában szereplő vörös csillag is a tilalom alá esne. Az előzmények közé tartozik a Heineken kontra Csíki Sör-ügy, ahol a kormány az erdélyi sörfőzde mellé állt. Azt lehetett tudni, hogy Orbán Viktor is támogatja a Lex-Heinekent, volt szó visszavonásról is, azonban ezt Lázár és Semjén cáfolta. Utóbbi elismerte egyébként, hogy a Heinekent szívatják a vörös csillagos törvényjavaslattal.

A Lex Heineken melletti kiállást így magyarázta a hvg-nek egy befolyásos kormányzati szereplő: Ez nem jogi kérdés, maximum harmadsorban az. A lényeg, hogy a Heineken nem viheti el szárazon, hogy megsértette az erdélyi magyarokat, végső soron a magyar nemzetet.

A tét – ha eddig nem lett volna egyértelmű – csak a felszínen az, hogy „megvédjen a kormány egy, a mocskos multi által eltaposni kívánt magyar székelyföldi manufaktúrát. Azzal ugyanis, hogy a Heineken „támadását” a kormány szimbolikusan kiterjesztette nemcsak egész Erdély, hanem a komplett határon túli magyarság elleni támadássá, a védelmét pedig az egész magyar nemzet megvédésévé, erősen kilóg a lóláb, hogy a jótettel valójában az egy év múlva begyűjtendő határon túli szavazatokért szállt harcba – fogalmazott a portál.

Az említett kormányzati szereplő a következőket is mondta a lapnak:

Nyilván nem egy fronton fogunk támadni.

A részleteket bár ismeri, el nem árulta, csak annyit, hogy több terület szakértői dolgoznak javaslatokon a Heineken további, mondhatni, totális ellehetetlenítésére. A tét a lap szerint vélhetően nem csak a szavazatok elnyerése lehet, hanem az is, hogy magyar vállalkozók lépjenek be egy sikeresen működő ágazatba. Vagyis hogy végleg elüldözzék a sörmultit. Ezzel összefüggésben a lap összeszedte azt is, mennyire voltak eddig sikeresek a kormány hasonló tervei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik