Gazdaság
Rio 2016 - Szijjártó Péter sajtótájékoztatója

Szijjártó szerint Trump miatt új helyzet van, amihez alkalmazkodni kell

24.hu
24.hu

2017. 03. 24. 14:15

Az ország versenyképességének érdekében alkalmazkodni kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán, pénteken Budapesten.

Az Együttműködés egy versenyképesebb Magyarországért 2017 címmel rendezett eseményen a tárcavezető beszédében kiemelte: az új amerikai elnök minden eddiginél patriótább gazdaságpolitikát folytat, “új helyzet van”, de mi ezt elfogadjuk és alkalmazkodunk, hogy versenyképesek legyünk az új nemzetközi körülmények között is.Kifejtette: ezért csökkentették a társasági nyereségadót is – miként azt az AmCham is javasolta korábban – hogy több céget ösztönözzenek a magyarországi befektetésekre.

A megváltozott körülmények között említette a Brexitet, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta a fair megállapodás szükségességét, hogy a lehető legkönnyebb maradjon a gazdasági kapcsolatok fenntartása Nagy-Britannia és az EU, illetve Nagy-Britannia és Magyarország között. Nagy-Britannia távozásával az unión belüli szuverenista tábor is elveszíti a legerősebb tagját, egy olyan tagállam hagyja el az uniót, amely szerint erős országok kellenek az erős unióhoz – közölte.

Szijjártó szerint mi most a legfontosabb

A miniszter hangsúlyozta: most az a legfontosabb, hogy Magyarországra ne csak ideális termelési helyszínként tekintsenek a befektetők, hanem ideális kutatás-fejlesztési helyszínként is. Ezért alakították át például úgy a vonatkozó szabályozást, hogy egy támogatandó beruházásnál az alkalmazott technológia szintjét is figyelembe veszik – magyarázta.

Szijjártó Péter a kiszámíthatósággal érvelt a költségvetés korai elfogadása mellett, továbbá a kormány versenyképességet növelő intézkedési között tért ki a munkavállalók mobilitását segítő lépésekre. Ugyancsak beszámolt arról, hogy igyekeznek könnyebbé tenni a hozzáférést az internethez.

A kormány megkérdezi a cégeket

Az eseményt követően újságíróknak a tárcavezető elmondta: a versenyképességhez olyan szabályozásra van szükség, amely kedvez a vállalatoknak, ezért a kormánynak az a legjobb, ha megkérdezi a cégeket, mit tehet azért, hogy még több beruházás legyen az országban. Az AmCham már korábban is több olyan javaslatot tett, amely jót tett a befektetői környezetnek – emlékeztetett.

Egy a Tesla ügyével kapcsolatos kérdésre Szijjártó Péter közölte: folyamatosan kapcsolatban állnak a céggel, de a Tesla jelenleg azt figyeli, hogy a piaci körülmények hol alakulnak úgy, hogy a termékeik iránti kereslet nagyobb lehet, és a gyártási kapacitásról szóló döntések ez után következhetnek.

A külügyminiszter egy a migrációra vonatkozó kérdésre pedig kifejtette: “amíg mi vagyunk kormányon”, az országba nem jöhet be senki illegálisan, ezért a szigorú jogi és infrastrukturális intézkedések életben maradnak. Egy feladat van: Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása – emelte ki.

A kamara 17 pontos javaslattal állt elő

Az AmChamnek a fórum alkalmából kiadott közleményében azt írták: küldöttségük megvitatta Szijjártó Péterrel Magyarország versenyképességének aktuális kérdéseit, továbbá a kamara legfrissebb, 17 pontos javaslatcsomagját egyebek mellett a befektetőbarát üzleti környezet, a versenyképes munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés, az innováció és a digitalizáció témájában.

Az AmChamnek jelenleg csaknem 370 tagja van, legtöbbjük nemzetközi cég magyarországi leányvállalata, illetve magyar vállalat. A kamara tagjai a teljes magyar export 35,3 százalékát adják és mintegy 220 ezer embert foglalkoztatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.