Gazdaság

20 millióra bírságolták a Cofidist a hitelei miatt

24.hu
24.hu

2017. 03. 23. 11:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis magyarországi fióktelepét, mert a cég egyes szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfékszabályokat.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint ezen felül nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt a Cofidisnél.

Az MNB hivatalból vizsgálta, hogy a cég miként tesz eleget a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó jogszabályoknak, az úgynevezett adósságfék-előírásoknak.

A 2015. január 1-jétől kezdődő időszakot áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a fióktelep több, hitelkiváltással együtt folyósított szabad pénzeszköznél nem alkalmazta a JTM-előírásokat, és egyes esetekben

a jogszabályi limitnél magasabb törlesztőrészletet határozott meg ügyfeleinek.

Az MNB talált olyan ügyleteket is, ahol a JTM meghatározásánál figyelmen kívül hagyták a pár nappal korábban (a cég által ugyanazon ügyfélnek) folyósított hitel törlesztőrészletét, holott a havi adósságszolgálatba az ügyfél valamennyi ismert hiteltartozását be kell számítani.

A fióktelep hitelkihelyezéssel összefüggő belső folyamatai és eljárásai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást védő jogszabályi előírásokkal, és az ügyfelek fennálló tartozásait érintő nyilvántartási hiányosságok miatt az előírt mértékű törlesztőrészlet sem volt szabályszerűen meghatározható az új hitelkihelyezéseknél – állapította meg a jegybank.

Az MNB a szabálytalanságok miatt 20 millió forint bírságot szabott ki,

és kötelezte a Cofidist, hogy a hitel- és pénzkölcsönnyújtási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze, gondoskodjon olyan belső folyamatok és nyilvántartások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására vonatkozó előírások betartását.

A fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfékszabályok a hitelfelvételeknél – az igazolt nettó jövedelem és az ingatlan értékének függvényében – korlátozzák a törlesztőrészletek és a felvehető hitelösszeg nagyságát is. Forintalapú, ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzáloghitel esetén, ha a hiteligénylő(k) összevont havi nettó jövedelme 400 ezer forint alatti, a havi törlesztőrészlet legfeljebb e jövedelem 50 százaléka, a felvehető hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet.

Az MNB a közlemény szerint kiemelt figyelmet fordít a JTM rendelet betartásának ellenőrzésére, és az e körben elkövetett jogsértéseket szigorúan szankcionálja.

(mti-nyomán)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.