Gazdaság

Csányi: újabb akvizíciókat tervez az OTP

A bankvezér szerint elkezdődött az egy évtizede várt konszolidáció.

Fontolóra veszi az OTP, hogy akvizíciókat hajtson végre Kelet-Európában, és azt tervezi, hogy megfelelő tőkepozíciójával kihasználja a piaci konszolidáció nyújtotta lehetőségeket – közölte Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Reuters és Bloomberg hírügynökségeknek adott nyilatkozatában.

A Reuters megjegyzi: a feltörekvő európai országok egyik legjelentősebb független pénzintézete éveken keresztül küzdött a kedvezőtlen piaci helyzettel, miközben eurómilliárdokban mérhető készpénzen ücsörgött a terjeszkedéshez megfelelő feltételekre várakozva.

Egy évtizeden keresztül mindenki a piaci konszolidációra várt, amely azonban nem jött el. Most úgy érzem, hogy elkezdődött

– mondta a bankvezető. Elárulta: végéhez közelednek a tárgyalások egy montenegrói bank megvásárlásáról. Montenegrói források szerint a Société Générale francia pénzügyi csoporthoz tartozó montenegrói bankot szerzi meg az OTP. Csányi elmondta azt is, hogy ha a görög Eurobank eladja romániai érdekeltségét, a Bancpostot, az OTP ajánlatot tesz rá. Szlovákiai és szerbiai akvizíciókat is terveznek, amivel 10 százalék fölé nőne részesedésük mindkét országban.

Az OTP megkezdi egy ukrán bank előzetes vizsgálatát is, de nem az orosz tulajdonban álló Prominvestbankról van szó – jelezte Csányi Sándor, de hozzátette, hogy ha a tulajdonos eladja a Prominvestbankot, az OTP fontolóra veszi azt a lehetőséget is.

Kiemelte: az OTP megfelelő nagyságú tőkével rendelkezik ahhoz, hogy felvásárlásokat hajtson végre. Keresik annak módját, hogy miként tudnák az alapvető tőke nagyságát a jelenlegi 18,5 százalékról 12,5 százalékra csökkenteni, aminek révén azonnal közel egymilliárd eurós tőkepufferhez jutnának.

Csányi reálisnak tartja az OTP-részvények 8300 forint körüli árfolyamát, tekintettel a jövedelmezőségre és a tőkearányos megtérülésre, de könyv szerinti alapon az árfolyam magasabb mint az európai versenytársaké.

Elmondta azt is, hogy Magyarországon a feltételek ismét bizonytalanok, miután a kormány és a nemzeti bank új javaslatokat tett a bankok jelzáloghitelezési tevékenységének korlátozására. A Magyar Nemzeti Bank jelzáloghitel-kamatok csökkentését célzó tervei akár 10 milliárd forinttal is csökkenthetnék az OTP éves nyereségét, a bankok árháborúja pedig veszélyeztethetné a szektor stabilitását – mondta a bankvezér. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik