Harmincszoros adót fizettetett volna a NAV saját hibája miatt

Amolyan 22-es csapdájába került a fiatal vállalkozó a hatóság packázása miatt, és még a végén neki kell fizetnie azért, mert szabálytalanul jártak el vele.
Kapcsolódó cikkek

Ildikó nem kapott munkát az egyetem elvégzése után, ezért jobb híján azt találta ki, hogy szüleitől kapott lakását hasznosítja, és airbnb-zni kezd. A tevékenységet a kezdetektől fogva legálisan szerette volna végezni, ezért első lépésben az ügyfélkapun keresztül adószámot igényelt, majd a helyi önkormányzat jegyzőjétől megkérte az engedélyt is. (Ez 2015-ben történt, amikor még engedély kellett ehhez a tevékenységhez, azóta már csak bejelentési kötelezettség van.)

A 22-es csapdája

Ám valami porszem kerülhetett a hivatali gépezetbe, mert mindkét helyen elutasították Ildikó kérvényét. A NAV azért, mert még nem volt az önkormányzattól engedélye. A jegyző pedig azért, mert még nem volt adószáma. Közben már elkezdte a tevékenységet, mivel úgy tudta, az adószám megigénylése után már lehet airbnb-zni.

Az idő telt-múlt, de Ildikó hiába válaszolt szorgalmasan a hivatali levelekre, és kilincselt adószámért, engedélyért, semmire nem jutott. Maradt ugyanaz a hivatkozás az elutasításoknál: ha nincs adószám, nincs szálláshely-üzemeltetési engedély. És fordítva.

Adószám híján pedig hiába szerette volna, az adóbevallását sem tudta korrekten elkészíteni.

Harmincszoros adó?

A probléma egészen váratlanul és könnyen oldódott meg: tavaly augusztusban, amikor vidéken járt a szüleinél, gondolt egyet, és kíváncsiságból bement a NAV helyi kirendeltségébe. Azonnal megkapta az adószámot, amire a fővárosban másfél éve hiába várt. Aztán a jegyzői engedélyt is elintézte. Úgy gondolta, minden sínen lesz.

De amikor adózási szempontból is rendezni szerette volna az ügyét, rádöbbent, mekkora árat kell fizetnie a hivatali packázás miatt. Merthogy az adóhatóságtól azt mondták Ildikónak: utólag nem lehet az átalányadózást (= évi 32 ezer forint) választani , így a megszerzett bevétel egyéb jövedelemnek számít. Aminek közterhe (szja és eho) 1 millió forint 2015-re. Vagyis annak harmincszorosa, mintha rendben zajlott volna az ügyintézése.

Ki hibázott?

Megpróbáltuk kibogozni, kinek volt igaza, az önkormányzatnak vagy a fővárosi NAV-nak, így mindkét helyre elküldtük kérdéseinket. Az illetékes önkormányzat válaszleveléből megtudtuk, hogy mivel a szálláshely-szolgáltatás üzletszerű gazdasági tevékenység, így kizárólag adószám birtokában lehet végezni. És a kereskedelmi törvény szerint a szálláshely-szolgáltatónak a bejelentéskor (2015-ben engedélykéréskor) be kell mutatnia az adószámát. Vagyis az önkormányzat helyesen járt el.

Hogy a budapesti NAV miért nem adta ki az adószámot, amikor vidéken szó nélkül és azonnal teljesült a kérés, azt nem sikerült megtudnunk. Ahogy az adóhatóságtól semmi mást sem.

A NAV-nak írt levelünkben jeleztük, hogy a dokumentált esetből számunkra az látszik, hogy az adózó jogkövető módon akart eljárni, adózni szeretett volna, de a hivatalok időhúzása miatt elesett annak lehetőségétől, hogy időben megkapja az engedélyét, illetve hogy a legkedvezőbb adózási módot válassza.

Megkérdeztük: ilyen esetben nincs-e mód utólagos korrekcióra, hogy ne a jóhiszemű, jogkövető állampolgárt büntessék? Vagyis megengedhető-e, hogy Ildikó átalányadózó lehessen 2015-re és 2016-ra is? Első alkalommal február 13-án küldtük el kérdéseinket, majd még két ízben – a NAV-tól azonban semmilyen visszajelzést nem kaptunk cikkünk megjelenéséig.

Az adószakértő véleménye: Nem mi trükközünk, hanem az adóhatóság

Ruszin Zsoltot kérdeztük az esetről, aki a következőket mondta megkeresésünkre:

  • Az adószám kiadásának nem (volt) feltétele az önkormányzati engedély (ma már csak bejelentés) megléte.
  • El lehet kezdeni a tevékenységet, ha az adószámot megigényeltük. Sőt már az adószám megigénylése előtt is. Az adószám érvényességét ugyanis visszamenőleg lehet módosítani.
  • A NAV téves tájékoztatást adott az adózónak. Az átalányadózást ugyanis visszamenőleg is lehet választani. Az jár annak, aki önálló tevékenységet végez. Ildikónak tehát nem kell befizetnie az 1 millió forintot, csak a 32 ezer forintot.

Vagyis alaposan félrevezette az adóhatóság Ildikót. Most ott tart az ügy, hogy kérvényezték: a NAV  tegye át 2015-re az adószám-regisztráció időpontját.