Gazdaság
Miskolc, 2013. augusztus 1.
Fogvatartottak a zárkában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Miskolcon 2013. július 30-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Vajda János

Maguknak építhetnek zárkát a rabok a váci börtönben

24.hu
24.hu

2017. 03. 14. 15:03

Korábban a témában:

Zárkákat építenek a rabok Vácon, a bővítési program százhúsz fogvatartott elhelyezését teszi lehetővé – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden az MTI-vel.

A Váci Fegyház és Börtön területén található korábbi tiszthelyettesképző iskola háromszintes épületét fogvatartottak építik át – írták.

Az új körlet várhatóan már decemberben százhúsz ember elhelyezését teszi majd lehetővé, amivel jelentősen csökken az intézet zsúfoltsága.

Így zajlik majd az építkezés

A beruházás első üteme negyvennégy munkanap alatt készült el. A harminckét személyes új részleg berendezési tárgyainak többségét büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok gyártották. Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az európai börtönszabályok figyelembevételével történt.

Az építkezés második ütemében nyolcvannyolc személyes részleget alakítanak ki, ez a munka még zajlik, várhatóan decemberig tart.
A BVOP közölte: a körleteken kívül egyebek mellett raktárhelyiségeket, irodákat, mosdókat, egészségügyi részleget, könyvtárt és tantermeket is kialakítanak. A csaknem háromezer négyzetméteres építkezésben tizenöt hónapon át napi hat és fél órában harminc fogvatartott vesz részt.
Az építkezésen olyanok dolgoznak, akik az intézet által szervezett kétéves kőműves-hidegburkoló, valamint szobafestő-mázoló OKJ-s képzésben vesznek részt.

88 százalék feletti a rabok foglalkoztatási aránya

A BVOP emlékeztetett arra, hogy a büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének elősegítése, ezért hasznosítható tudást igyekeznek adni nekik. Tavaly év végén a foglalkoztatási arány – beleértve a munkáltatást, az oktatás és a szakképzést – meghaladta a 88 százalékot.

A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amelyekben később el lehet majd helyezkedni, a szakmák kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához – írták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.