Gazdaság

Maguknak építhetnek zárkát a rabok a váci börtönben

Zárkákat építenek a rabok Vácon, a bővítési program százhúsz fogvatartott elhelyezését teszi lehetővé – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden az MTI-vel.

A Váci Fegyház és Börtön területén található korábbi tiszthelyettesképző iskola háromszintes épületét fogvatartottak építik át – írták.

Az új körlet várhatóan már decemberben százhúsz ember elhelyezését teszi majd lehetővé, amivel jelentősen csökken az intézet zsúfoltsága.

Így zajlik majd az építkezés

A beruházás első üteme negyvennégy munkanap alatt készült el. A harminckét személyes új részleg berendezési tárgyainak többségét büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok gyártották. Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az európai börtönszabályok figyelembevételével történt.

Az építkezés második ütemében nyolcvannyolc személyes részleget alakítanak ki, ez a munka még zajlik, várhatóan decemberig tart.
A BVOP közölte: a körleteken kívül egyebek mellett raktárhelyiségeket, irodákat, mosdókat, egészségügyi részleget, könyvtárt és tantermeket is kialakítanak. A csaknem háromezer négyzetméteres építkezésben tizenöt hónapon át napi hat és fél órában harminc fogvatartott vesz részt.
Az építkezésen olyanok dolgoznak, akik az intézet által szervezett kétéves kőműves-hidegburkoló, valamint szobafestő-mázoló OKJ-s képzésben vesznek részt.

88 százalék feletti a rabok foglalkoztatási aránya

A BVOP emlékeztetett arra, hogy a büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének elősegítése, ezért hasznosítható tudást igyekeznek adni nekik. Tavaly év végén a foglalkoztatási arány – beleértve a munkáltatást, az oktatás és a szakképzést – meghaladta a 88 százalékot.

A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amelyekben később el lehet majd helyezkedni, a szakmák kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik