Gazdaság
Howling Wolf Dark Background. Full Moon and the Wilderness.

Túl sok a farkas, a toportyán és a borz

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 28. 09:01

Egyre nagyobb fejtörést okoznak a ragadozók.

A Hajdúság egyes részein elszaporodtak a borzok. Nem kímélnek terményt, haszonállatot. A haon.hu azt írja, hogy a vadászok előtt is ismert a probléma. Papp Zoltán, a megyei vadászkamara titkára azt mondta, a borzok miatt valóban jelentős a mezőgazdasági és a vadgazdálkodási kár, de még nagyobb gondot okoz az aranysakál (toportyán, nádi farkas) és a farkas.

Az aranysakál az elmúlt tíz évben gyakorlatilag az egész országban elterjedt.

Csúcsragadozóként természetes ellensége az emberen és a farkason kívül nincs, és szinte az őzek teljes szaporulatát elpusztítja. Az aranysakálra korlátozás nélküli kilövési engedély van érvényben egész évben, de a farkas szigorúan védett, noha mára odáig fajult a helyzet, hogy a jelentős száma miatt az Északi-középhegységben már veszélyezteti a vadpopulációt. (Nyáron Juhász Pál, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség alelnöke azt mondta, évente mintegy tízezer bárányt ragadnak el az aranysakálok.)

A fauna szempontjából örvendetes a farkas megjelenése, de egyben hihetetlen károkat is okoz, hiszen több helyről is jelezték a kollégák, hogy szinte teljesen eltűnt a nagyvadállomány. Papp Zoltán szerint farkas ügyben valami célravezető megoldás kellene, mert annak nincs értelme, hogy a védettsége a hasznos állomány rovására menjen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.