Gazdaság
Superbug danger concept as a killer bacteria shaped as a death skull face as a symbol for MRSA medical healthcare risk and antimicrobial resistance health hazard icon as a bacterium infection inside the human body.

Tovább bővült az emberiségre legveszélyesebb szuperbaktériumok listája

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 02. 28. 11:43

Korábban a témában:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rangsorolta az emberiségre legveszélyesebb, az antibiotikumokkal szemben ellenálló szuperbaktériumokat – írja a BBC. A lista összeállításánál a globális halálozási rátát, illetve azt vették figyelembe, hogy a baktérium mennyire rezisztens az antibiotikumokkal szemben. Szempont volt az is, hogy az adott vaktérium okozta megbetegedés mekkora terhet ró az egészségügyi rendszerekre.

A lista élén a gramm-negatív baktériumok állnak, ezek közé tartozik az E. Coli is, amely tüdő gyulladást és vérmérgezést okozhat a legyengült kórházi betegeknél. A listát a nyáron, Németországban esedéked G20 csúcs előtt is átnézik. A szervezet célja, hogy felhívja a kormányok figyelmét a szuperbatériumok veszélyeire és olyan antibiotikumok fejlesztését szorgalmazza, amelyek hatásosak ellenük.

Egyedül a gyógyszeriparnak nem fog menni

A  WHO főigazgató-helyettese, dr. Marie-Paule Kieny elmondta: a szuperbaktériumok száma rohamosan nő, ezért a kormánynak is ki kell venniük a részüket a harcból, mert ha csak gyógyszeripartól várják a megoldást, az emberiség ki fog futni az időből. Kieny hozzátette: az is veszélyforrás lehet, hogy a gyógyszeripari vállalatoknál fontosabb szempont lesz a profit, mint a hatékony megoldás.

A listán válságos besorolást kapott az Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae, magas prioritásúként nevezték meg az Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter, a szalmonella és a gonokokkusz baktériumat, közepes prioritású kategóriába került a Haemophilus influenzae és a Shigella-baktérium.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.