Gazdaság

Háborút indít a silány termékek ellen a kormány

Szlovákia és Magyarország közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását a március 6-i Mezőgazdasági és Halászati Tanácson – írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Mint fogalmaznak, a kormány véleménye továbbra is az, hogy az ügyet európai szinten szükséges rendezni.

Jelenleg nincs uniós jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben. Éppen ezért a magyar Kormány üdvözli azt a szlovák kezdeményezést, hogy a Visegrádi Négyek mihamarabb a legmagasabb szinten egyeztessenek a kérdésben

– tették hozzá.

Azt várják az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést és találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét, ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a fogyasztók Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában vagy akár Németországban is.

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő március 6-ai ülésén Szlovákia és Magyarország ezért közös előterjesztést nyújt be, mellyel felszólítja a Bizottságot a jogi környezet módosítására.

Mint ismert, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal két évvel ezelőtti, most újra nyilvánosságot kapó, három vélemény alapján készült vizsgálata szerint silányabb termékek kerülnek Magyarországra, mint Nyugatra.

A márkaszövetség szerint azért kapnak mást a magyarok, mert azt akarják. Lázár János szerint tarthatatlan, hogy aki szegényebb, egyen szemetet.

Korábban az Aldi, a Nestlé és a Coca-Cola is tagadta, hogy eltérő minőségű termékeket forgalmaznának hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik