Gazdaság

90 év? Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak

nyugdij(1)(430x286)(4).jpg (nyugdíj, kisnyugdíjas, )
nyugdij(1)(430x286)(4).jpg (nyugdíj, kisnyugdíjas, )
51 millió forintot kellene összegyűjteni.

Mint korábban megírtuk, egy friss kutatás szerint az iparosodott országokban 2030-ra a várható élettartam 90 év fölé emelkedhet. A magasabb életkorral nőhet a nyugdíjban eltöltött évek száma, ami a Pénzcentrum számításai szerint azt jelenti, hogy sokkal többet kell félretennie egy átlagos magyarnak, ha ugyanazon az életszínvonalon szeretne élni.

Magyarországon a várható élettartam jelenleg 78,61 év a Központi Statisztikai hivatal (KSH) adatai szerint. Jelenleg átlagosan 23 évig kapnak juttatást a magyar nyugdíjasok. Bár a korhatár emelkedhet, de a számítások szerint a 23 év nyugdíjban elöltött évre közel 40 millió forintot kell összegyűjteni, még akkor is, ha kisebb-nagyobb járadékot az állam is ad.

Mértékét egyelőre nem lehet megjósolni, de ha a jelenlegi 79-ről 90 évre nő az átlagos élettartam és a nyugdíjban töltött idő ezt leköveti, akkor

mintegy 51 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy havi 200 ezer forintos járadékot kaphassunk.

Mivel ezt reálértéken számolták, ki az infláció miatt ez nominálisan jelentősen magasabb is lehet, ráadásul az is bizonytalansági tényező, hogy a nyugdíjkorhatár 2030-ban 65 év lesz-e. Mint korábban megírtuk, a magyarok 60 százaléka egyáltalán nem tesz félre, nem takarít meg öregkorára. Tavaly 29-ről 34 százalékra nőtt azok aránya, akik nem számítanak arra, hogy megélik a nyugdíjas kort. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik