Gazdaság

Mérlegen az olimpia: mivel járna Budapesten ötkarikás játékokat rendezni?

Budapest pályázik a 2024-es olimpia rendezési jogáért, ám nincs egyetértés a témában. Az ellenzők gazdasági okokra hivatkozva teljesen irracionálisnak látják ennek megvalósítását. Hogy ez mit jelent a számok nyelvén, Orosz Anna, a Momentum Egyesület vezetőségi tagja mondta el.

Budapest pályázik a 2024-es olimpia rendezési jogáért. Arról, hogy ez mennyibe kerülne az országnak, nagyon eltérő számokat hallani. A többször átírt, kormányzati megrendelésből készült tanulmány 774 milliárd forintra taksálja azt az összeget, amelyet az államnak ki kellene fizetnie az ötkarikás játékok hazai megrendezéséért. Ezzel szemben a Momentum Egyesület, amely aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy az állampolgárok dönthessenek, hogy szeretnének-e olimpiát vagy sem, 2-3 ezer milliárd forintot lát reálisnak. Ezt ők a korábbi olimpiák rendezési költségeiből vezették le, mint ahogy azt is, hogy az eredeti, tervezett költség átlagban 2,5 szeresére nőtt, mire elért a projekt végére.

Nem kell ahhoz olimpiát rendezni, hogy a terv-tény adatok elcsússzanak egymástól: a 2017-es, budapesti vizes vb a tervezett 8 milliárd forint helyett már közel 90 milliárdnál jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik