Gazdaság

Gyengén muzsikált az export – ez meglátszik a fizetési mérlegen is

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 10:45

Decemberben 42 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a novemberi 344 és az októberi 362 milliós többlettel szemben – jelentette az MNB. Alapvetően azért lett minuszos a mérleg, mert a kereskedelmi mérlegben 385 millió euróval zsugorodott az aktívum az előző hónaphoz hasonlítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent havi fizetési mérlegadatokból.

Az áruexportból származó bevétel az előző havinál 1230 millió euróval alacsonyabb lett decemberben, miközben az importszámla 886 millióval csökkent, így az aktívum 361 millióval 124 millió euróra zsugorodott. A szolgáltatások egyenlege csak 23 millió euróval maradt el az előző havitól és 421 millió eurós aktívummal zárt.

A befektetési jövedelem soron megjelent 831 millió eurós deficit nem mutat nagy eltérést az előző hónapoktól, a működőtőke-befektetésekből származó profitrepatriálás 696 millió eurós decemberi értéke 9 millióval volt csak nagyobb a novemberinél.

Az uniós tőketranszferek 87,1 millió eurós összege 50 millióval meghaladta a novemberit, de messze elmaradt az októberi 226 milliótól. Arra azonban elég volt, hogy a folyó és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt az ország külfölddel szembeni pozícióját jelző úgynevezett finanszírozási képesség minimális 14,2 millió eurós többletet mutasson a múlt év utolsó hónapjában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.