Gazdaság

Beindulhat a sokat emlegetett magyar buszgyártás

Késnek a volánbuszok a 10-es főúton (10-es főút, dugó, volánbusz, )
Késnek a volánbuszok a 10-es főúton (10-es főút, dugó, volánbusz, )

Csaknem kétszáz új csuklós busszal gyarapszik az állami Volánbusz járműparkja, a szállító az Ikarus Egyedi Kft. – írta a Világgazdaság.

A közbeszerzési kiírás 180 új csuklós autóbusz beszerzésére vonatkozott, a becsült érték 17,9 milliárd forint volt, de a szerződés szerinti végösszeg ennél jóval alacsonyabb, 15,3 milliárd forint lett. Jelenleg a hat regionális Volán-szervezet és a Volánbusz összességében több mint hatezer autóbuszt üzemeltet, a járművek átlagos életkora 12-13 év.

Az Ikarus Egyedi Kft. felügyelőbizottsági tagjai között ott található többek között Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. tulajdonosa.  A lap szerint a állami megrendelés nagy lendületet adhat Mészáros vállalkozásának, vagyis “végre beindulhat a kormányzat által sokat emlegetett magyar buszgyártás”.

Ehhez képest érdekes, hogy a pályázatnyertes Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. tulajdonosai között – 50 százalékot meghaladó szavazati joggal – egy bécsi székhelyű cég, a Viecap GmbH szerepel, mellette a Lanta Consulting, a szigethalmi Albatric és egy cseh cég, a Lugreda a. s. is található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik