Gazdaság

Csak a belgáknál van nagyobb adóék

A kormány idén 5 százalékkal csökkentette a szociális hozzájárulási adó mértékét, de még így is elöl járunk európai átlagban az adóék magasságát illetően, egyedül Belgium jár előttünk. Ha a visegrádi országokat nézzük, akkor ott is igen magasnak számít ez az arány.

 

Noha leginkább csak szimbolikus jelleggel, de 2016-ban a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésével elkezdte az Orbán-kormány mérsékelni a munkabérekre rakódó adóterhek nagyságát. A folyamat nem állt meg 2017-ben sem, és 5 százalékponttal a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adó is csökkent. Hiába hangzik ez kedvezően és tekinthető előremutató folyamatnak, uniós viszonylatban semmit sem javított az ország helyzetén és a magyar állam megítélésén. Továbbra is a második legnagyobb teherrel sújtja a fizetéseket a kormány.

A tavalyi 48,25 százalékos adóék idén a szociális hozzájárulási adó csökkentése révén 46,15 százalékra mérséklődött, ami már szignifikáns változásnak tekinthető. Igaz, még így sem éri el a 2010-es szintet, a 43,8 százalékot. A progresszív adórendszer 2011-es egykulcsossá válása 45,2, az adójóváírás kivezetésével pedig 2013-ra 49 százalékra ugrott a bérek adóterhelése, ami ezen a szinten stagnált is egészen a tavalyi évig, írja az Mfor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik