Gazdaság

Munkahelyenként 21 millió: ilyen drága a kormány bűvészmutatványa

munkahelyi-baleset(210x140).jpg (Array)
munkahelyi-baleset(210x140).jpg (Array)

A Fidesz-kormány úgy teremt munkahelyet, mint senki más: hat évre előre közpénzből kifizeti az összes bér- és járulékköltséget a beruházó cégeknek, majd ünnepli magát, mint a munkahelyteremtés bajnokát – hívja fel a figyelmet közleményében a Párbeszéd. Az ellenzéki párt szerint a nagyvállalatok kibélelése helyett ésszerű gazdaságpolitikára van szükség: a magyar oktatásba, egészségügybe, Magyarország humán tőkéjébe kell befektetni minél többet és minél hamarabb!

24,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból 1147 új munkahely jött létre Magyarországon – jelentette be büszkén a kormány. Ez munkahelyenként több mint 21 millió forint állami támogatás. 258 ezer forintos átlagbérrel számítva ezt azt jelenti, hogy a kormány majdnem 6 évre előre kifizette a vállalatoknak az összes bér- és járulékköltséget – számoltak utána.

A támogatási politika kudarcát az is jól mutatja, hogy a kormány „stratégiai partnerei”, akik korábban sok milliárd forint állami támogatást kaptak, sorra jelentenek be leépítéseket, mint a Jabil vagy a GE.

A számolatlanul dobált közpénzmilliárdokkal csak ideig-óráig és rossz hatékonysággal lehetséges az állásteremtés; ez a politika zsákutcába vezeti Magyarországot.

Tartós munkahelyteremtés csak Magyarország humán tőkéjébe való befektetéssel, sokkal jobb oktatással, sokkal jobb egészségüggyel lehetséges. Így lehet a versenyképességet hosszabb távon növelni és a nemzetközi tőkét itt tartani – a Párbeszéd Magyarországért ezt az utat támogatja.

Csütörtökön írtuk, megvan, melyik nagyvállalatoknak osztott pénzt a kormány az év végén, novemberi cikkünkben pedig kiveséztük, hogy 2010 óta 66 nagyvállalat kapott összesen 139 milliárd forint támogatást egyedi kormánydöntéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik