Gazdaság

Nagyon veszélyes lazacot vont ki a forgalomból a Nébih

Súlyos, akár halálos betegséget okozhat a baktériummal szennyezett termék.

Kivont a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Olaszországból származó füstöltlazac-terméket. Azt kérik, aki vásárolt a 2385 tételszámú, 100 grammos ÍLAURI márkájú termékből, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.

A termék mikrobiális szennyezettsége (magas Listeria monocytogenes tartalma) súlyos élelmiszer-biztonsági veszélyt jelent. Elővigyázatosságból, a vizsgálatok lezárásáig a gyártó hasonló típusú termékeit is kivonták a forgalomból.

A Listeria monocytogenes nevű baktériumtól liszterózist lehet kapni. Akár egy hét is eltelhet a fogyasztástól, mire a panaszok jelentkeznek. Az általános tünetek, mint pl. láz, hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől.

A kialakult betegségnek – főként a várandós nők körében – igen súlyos következményei lehetnek. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halva születés és az újszülött fertőzése is előfordulhat. Az esetek 20-30%-ában a betegség akár halállal is végződhet

– figyelmeztet a Nébih. Hozzáteszik:

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) azonban az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik