Gazdaság

2013 kivételével veszteséges volt a Nemzeti Színház

nemzeti-szinhaz(960x640)(1).jpg (nemzeti színház)
nemzeti-szinhaz(960x640)(1).jpg (nemzeti színház)

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Nemzeti Színház Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2011-2014 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését.

Az ÁSZ megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorlás, valamint a Nemzeti Színház vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozása és működtetése összességében megfelelő volt. A saját és a vagyonkezelt eszközök nyilvántartását megfelelően végezték, valamint az ellátott közhasznú tevékenység bevételeinek és ráfordításainak elszámolása is szabályszerűen történt.

Az összegzés szerint a színház evékenysége a 2013. év kivételével veszteséges volt, amely a saját tőke csökkenését okozta: a saját tőke a 2011. év végi 10 milliárd 220 millió forintról 9 milliárd 788 millió forintra csökkent 2014. év végére. 

A Nemzeti Színház beszámolási kötelezettségét azonban hiányosan teljesítette, továbbá a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségének nem teljes körűen tett eleget, mellyel nem biztosította az átláthatóságot. A Nemzeti Színháznál független belső ellenőrzést nem alakítottak ki, illetve nem működtettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik