Gazdaság

Mégsem lesz törvény Svédországban a nők arányáról a vállalatok vezetésében

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 12. 21:20

A kormány kihátrált, mert az ellenzék nem támogatja a javaslatot.

A kisebbségben kormányzó svéd balközép koalíció elvetette azt a törvényjavaslatot, amely előírta volna, hogy a vállalatok igazgatótanácsába 2019-re legalább 40 százalékban nőket kell kinevezni.

A javaslat mögül azért hátráltak ki, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a parlament többsége nem támogatja. Az ellenzék azzal érvel, hogy a vállalattulajdonosokra kell bízni, hogy saját hatáskörükben döntsenek a nemi kvótáról.

Mikael Damberg svéd ipari miniszter azt mondta: a vállalatok vezetésében túl lassan haladnak a nemi egyenlőség elérése felé, de a kormány nem terjeszti be a javaslatot a parlamenti helyzet miatt. A szociáldemokrata-zöld koalíció egyébként már régóta lebegtette, hogy törvényjavaslatot nyújt be, ha nem közeledik a nemek aránya az igazgatótanácsokban.

Tavaly a svéd vállalatok vezetésében 32 százalék volt a nők részvétele. (Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.