Gazdaság

Gyors ütemben fogy az ország gáztartaléka

De így is kihúzzuk tavaszig, főleg, ha jobbra fordul az időjárás.
Kapcsolódó cikkek

Gyorsan fogynak az ország kereskedelmi földgáztárolóiban lévő készletek, mert a hideg miatt jelentősen megnőtt a gázfelhasználás – írja a Magyar Nemzet. Ha a jelenlegi, napi 0,5 százalékos tempóban apadnak a tartalékok, február második felére kiürülnek a kereskedelmi tárolók.

A lap rámutat: az állami kézben lévő, összesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású létesítményekben 19 százalék alá csökkent a töltöttségi szint. Ha az időjárás jobbra fordul, ez a mennyiség is elég tavaszig, ugyanakkor a korábbi években ennél több gáz volt a tárolókban január elején. Hét éve például 70 százalék felett volt a töltöttség.

A földgázszükségletet a szolgáltatók nemcsak a tározókból, hanem az Oroszországból és Ausztria felől behozott, valamint a hazai kitermelésű gázból is fedezik. A fejlesztési minisztérium energiaügyért felelős államtitkára azt közölte: a Magyarországra irányuló földgázszállítás folyamatos. Aradszki András azt is elmondta, hogy a fűtési szezon kezdetén 3,7 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban, de ebbe beleszámolta a különleges vészhelyzetek esetén felhasználható 900 millió köbméter biztonsági tartalékot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik