Gazdaság

A Volkswagen a Diesel-Gate után is a régi fényében tündököl

2015 szeptemberében robbant ki a Volkswagen emissziós botránya, de az autógyár-óriás nem roppant bele, hiába vizionálták sokan a vállalat összeomlását. A Volkswagen továbbra is a világ egyik legértékesebb cége maradt. Hogy ez mit is jelent a számok nyelvén? A videóból kiderül.

2015 szeptemberében robbant ki a Volkswagen emissziós botránya. A Diesel-Gate után sokan az autógyár-óriás végét vizionálták, de a Volkswagent ez a nagy nagy balhé sem tudja hosszú távon megingatni. Elég rátekintenünk a cég árfolyamára, amelyen szembetűnő a botrány kirobbanásának időpontja, de azt is láthatjuk, hogy azóta már elmozdult a mélypontról és egyenletes emelkedik, már elérte a 2013-as szintet.

A Volkswagen a világ egyik legnagyobb és legértékesebb vállalata. 2016-ban a Fortune magazin top 500-as listáján a 7. helyen végzett. A vállalat értéke, az aktuális tőzsdei árfolyam alapján, közel 65 milliárd dollár volt 2016 végén. Ezzel a legnagyobb piaci részesedést érte el európai autóipari piacon az elmúlt két évben: a Volkswagen állítja elő az autók 13%-át. 2015-ben majdnem 10 millió gépkocsit állították elő. Ez közel 19 autót jelent percenként.

Továbbá a Volkswagen tulajdonában állnak a Man teherautók, a Porsche, valamint körülbelül 340 leányvállalat. Összesen 610 ezer alkalmazottja van. Ez nagyobb létszám, mint Ausztrália, Olaszország, Norvégia és Horvátország fegyveres erői, összességében. Összehasonlításképpen a Ford és General Motorosnak összesen 448 ezer, míg a német gyáróriás legnagyobb versenytársának, a Toyotának kb. 346 ezer fő, amely csaknem a fele a német cég által foglalkoztatottak számának.

A Volkswagennek 121 gyára van 20 európai országban, és további 11 Amerikában, Ázsiában és Afrikában.  A német vállalat összességében 150 országban tevékenykedik. A Volkswagen Financial Services 51 országban működik, és hitelezésre, befektetésekre és biztosításra specializálódtak. Szolgáltatásaik privát és üzleti vállalkozók számára is elérhetőek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik