Gazdaság

Vége a hatórás munkanap álmának, mert kiderült, hogy túl drága

Svédországban, egy Svartedalen nevű kisváros idősek otthonában kipróbáltak egy nagy tervet, a hatórás munkanapokat. Egy ideig tök jól ment a dolog, de úgy néz ki, nem fog működni.

Mert túl drága. 

Pedig eleinte úgy tűnt, hogy nagyon megéri a dolog. A nővérek a hatórás munkanapok miatt boldogabbak voltak, kevesebb volt a betegszabadság, javult az idősgondozás minősége.

De a város úgy döntött, hogy nem teszi állandóvá a kétéves kísérletet, mert ha megtennék, annyi pénzt kellene rákölteniük, hogy még állami segítséget is kérnének. A hatórás munkanapok mellett ugyanis nem csökkentették a nővérek fizetését, ugyanannyi pénzt kaptak, mintha nyolc órát dolgoztak volna.

Az idősek otthonában 68 nővér dolgozik. Hogy fedezzék a kieső hatvannyolcszor két órát, 17 új nővért kellett felvenniük, a bérköltségük pedig évi 1,3 millió dollárnyi korona lenne.

Még Daniel Bernmar, egy helyi baloldali politikus is elismerte, hogy egyszerűen túl drága lenne tartósan csökkenteni a munkaórákat a közeli jövőben. 

A kísérletet sokan figyelték a világ minden tájáról. Svédország ugyanis nagyon progresszív a jóléti juttatásokban, szívesen kísérleteznek hasonló ötletekkel. És egyébként a mostan kísérlettel a helyi önkormányzat még jól is járt, mert elég sokat spóroltak a munkanélküli segélyeken a pluszban felvett nővérek miatt.

A jövőben sok érdekes változás jöhet még a munka világában, Finnországban most az alapjövedelem bevezetésével kísérleteznek. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!