Gazdaság

25 éve nem vettek annyi hanglemezt a britek, mint tavaly

53 százalékkal szárnyalták túl az előző évi eladásokat.

Már évek óta visszatérő téma a fekete lemezek (köznapi nevén bakelit, de inkább vinyl) reneszánsza, de a számok is egyre jobban alátámasztják ezt a trendet: tavaly már annyi lemezt adtak el az Egyesült Királyságban, amennyit az 1990-es évek eleje óta nem.

3,2 millió hanglemezt vettek 2016-ban a britek, ez 53 százalékkal nagyobb mennyiség, mint egy évvel azelőtt.

2015-ben Adele 25 című albuma fogyott a legjobban, de tavaly kétszer annyit adtak el David Bowie Blackstar című lemezéből – vinylen.

Eközben folyamatosan csökken a CD-lemezek eladása – 2015-höz képest tavaly 11,7 százalékkal kevesebb CD fogyott a briteknél. De még ez is 47,3 millió lemezt jelent, ami sokszorosan túlszárnyalja a vinylek darabszámát.

Meglepőbbnek tűnhet, hogy zuhant az interneten keresztül letöltött albumok száma is, 29,6 százalékkal, és mindössze 18,1 millió vásárlás volt 2016-ban.

Erre ugyanakkor megvan a magyarázat: a streamelő szolgáltatások, mint például a Spotify előretörésével lényegében felesleges a letöltés, és meredeken nő is ennek a zenehallgatási formának a népszerűsége, tavaly 45 milliárd zeneszámot hallgattak meg ezeken a szolgáltatásokon keresztül.

Egy hónappal ezelőtt arról írtunk, hogy a britek – vélhetően a karácsonyi vásárlási láz közepette – már több pénzt költöttek „bakelitekre”, mint digitális zeneletöltésre. (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik