Gazdaság

Segélyükből vették a cementet a kápolnát felújító romák

Alig párszázan laknak a somogyi Barátihegyen, leginkább romák, közmunkából, szegénységben. A nihil helyett azonban inkább összefogtak, és először egy szemetes, üres telekből csináltak parkot, majd a falu szélén évtizedek óta üresen álló kápolnát újították fel.

Nők és férfiak dolgoztak heteken keresztül a szabadidejükben, és annyira szerették volna, hogy újra lehessen misét tartani a templomukban, hogy 22 ezer forintot is összegyűjtöttek, csak kezdődhessen már a munka – írta az Abcúg.

Nem akartak ők az újságokba bekerülni, meg a hírverést sem. De én mondtam nekik, hogy igenis erre büszkének kell lenni, hadd lássák az emberek, hogy a romák is képesek összefogni és akarni”
– Maczucza Miklós, a Somogy megyei Öreglak polgármestere mondja ezt, miközben elismerően néz a mellette álló roma férfiakra és nőkre.

Egy alig háromszáz fős településről van szó, aminek a kilencven százalékát a romák adják. A többség közmunkából él, életszínvonaluk jóval az átlag alatti.

Tíz-tizenkét roma adta a kőművesbrigád kemény magját: ők több héten keresztül, hétköznap munka után és a hétvégén mentek ki a temető mellé, gletteltek, meszeltek, ajtót cseréltek, takarítottak, falat kapartak. Látva a lelkesedésüket, a polgármester is hozott, amit tudott, a kápolna új bejárati ajtaját pedig egy öreglaki asztalos készítette el nekik ingyen. Az asszonyok ugyanúgy a tetőn dolgoztak, ha kellett.

A felszenteléskor alig fértek be a kis kápolnába: a gyerekek elől ültek, a felnőttek pedig ott állták végig a szertartást, ahol éppen helyük volt. Bár mise csak egyszer van egy hónapban, a kápolnába bármikor be lehet menni, ha valaki imádkozni akar, vagy csak egy kicsit megnyugodni. És ezt ki is használják a helyiek.

Hát, amikor úgy érzem, hogy most minden összejött, akkor eljövök ide, és akkor úgy megnyugszom” – mondta az egyik férfi.

A kápolnával nem ér véget a történet: jövőre együtt szeretnék rendbe hozni a ravatalozót, ki kell tisztítani a csatornáját, és újrapucolni a falakat.

Nem csak a közösségért, egymásért is tesznek a romák. Már tavaly felmerült bennük, hogy kérésre rendbe teszik a telep szegényeinek házait, ha az ott lakók anyagot biztosítanak hozzá. Tavaly és idén már 8-10 düledező viskót újítottak fel, ebből kettő vadonatúj szoba készült el. Bővebben itt.

Nyitókép: A brigád egy része az adventi készülődés idején a felújított kápolnában | Fotó: Magócsi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik