Gazdaság

Tizenöt év alatt leszakadt Magyarország

Bár a kétezres évek elején a térség éllovasa volt hazánk, mostanra elvesztette előnyét, és lemaradt. Mivel a többi ország is fejlődik, utolérésről egyelőre nem lehet beszélni, legfeljebb a növekedési ütemben tudunk lépést tartani velük, mondta el Suppan Gergely, senior elemző.

A Takarékbank makrogazdasági prognózisa nagyon optimista, ám sajnos egyelőre az EU középmezőnyének alján kullog hazánk a növekedés tekintetében. A régiós összehasonlításban sem teljesítünk fényesen, de a Takarékbank előrejelzése az jósolja, hogy ha utolérni nem is tudjuk például Szlovákiát, az ő növekedési ütemét fölvehetjük.

Az idei 2,1 százalékról jövőre 3,6 százalékig, 2018-ban pedig 4 százalékig gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése a Takarékbank elemzőinek várakozásai szerint. A növekedés fő húzóerejét a háztartások fogyasztása adja, de jelentős pozitív fordulat várható a beruházásokban is. Továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak az egyensúlyi folyamatok: az államháztartási hiány akár a GDP 1 százaléka alá is kerülhet idén, a GDP-arányos államadósság pedig 2017 végére 70 százalék közelébe mérséklődhet.

A bruttó külföldi adósság már idén év végére a GDP 100 százaléka alá kerül, és 2018 végére már csak annak mintegy háromnegyedét éri majd el. A fogyasztói árak idén átlagosan kevesebb mint 0,5 százalékkal emelkednek, és az infláció csak fokozatosan közelíti meg 2018-ra az MNB 3 százalékos célértékét. Végleg kilépett a legsebezhetőbbnek tekintett valuták köréből a forint, amely 2017 második felétől kezdve lassú, trendszerű erősödésbe foghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik