Gazdaság

Komoly földmozgások Magyarországon

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)
Célkeresztben a volt állami gazdaságok.

Eladja egyik legjelentősebb agrárcégét Leisztinger Tamás, aki ezt maga erősítette meg a Figyelőnek. A hetilap szerint komoly változások jöhetnek, nem a nagyvállalkozóé lesz az egyetlen volt állami gazdaság, amely a közeljövőben gazdát cserél.

A vásárlási láz lelohadhat, ha kevesebb uniós támogatással, szabadabb versenyben kell majd boldogulni pár év múlva. Jelenleg ugyanakkor a kormány holdudvarába tartozó befektetők érdeklődése még láthatóan növekszik a nagy árbevételű agrárcégek iránt.

Főleg azok a barátinak éppen nem nevezhető, ezért a piaci árnál alighanem olcsóbban megvehető hajdani állami gazdaságok kerültek a célkeresztbe, amelyeket még 2004-ben, a Medgyessy-kormány idején privatizáltak.

Az előbbi körbe tartozó több cég új kezekbe kerülését gyorsítja a kormány tavaly indított Földet a gazdáknak! programja, ami sokak alól kihúzta a működéshez elengedhetetlen bérelt állami földet. Piaci hírek szerint az MSZP-s időkben eladott kilenc társaság közül többre már van  jelentkező.

A Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó, a volt Héki Állami Gazdaságból lett Jász-Nagykun-Szolnok megyei Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. értékesítése már meg is kezdődött, a nagybefektető reméli, hogy az ügylet még idén lezárulhat.

Hab a tortán, hogy nemcsak magánbefektetőknek tetszettek meg a privatizált nagygazdaságok, hanem a kormánynak is. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. visszaállamosításával a kabinet összesen mintegy 15 milliárdos ráfordítással létrehozza a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik