Gazdaság

Karácsonyi pénzt kap 35 ezer vasutas

Vasutas(430x286).png (vasutasok, máv, vonat, )
Vasutas(430x286).png (vasutasok, máv, vonat, )
A szakszervezet és a MÁV Zrt. hosszas egyezkedés után állapodott meg bruttó 45 ezer forintban.

A plusz pénz mintegy 35 ezer vasutas számlájára érkezik meg, pár napon belül. A prémiumos kategóriába tartozó menedzsment a pénzosztásból most kimarad. A Vasutasok Szakszervezete tudatta, behajtja a menedzsmenten az év elején, a béremelési megállapodáskor tett ígéretét, hogy még idén mindenki hozzájuthat egy egyszeri összeghez.

Akkor a pontos összeget nem tisztázták. A napokban tárgyalások kezdődtek a munkáltatóval, amelynek első ajánlata bruttó 35 ezer forint volt, amit a szakszervezet méltatlannak talált, ismét azzal érvelt, hogy a munkaerőhiány miatt a vasutasok gyakran több ember munkáját végzik, leterheltek, éjjel, nappal és ünnepnapokon is dolgoznak, gyakran igen rossz körülmények között.

Olyan mértékű az elvándorlás, hogy az már bizonyos területekre kockázatot jelent – közölte Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte a MÁV-csoport vezetőinek és a tulajdonosnak is mindent meg kell tennie, hogy a még kitartó vasutasokat megbecsülje, megfizesse, méltóbb körülményeket biztosítson nekik.

A végül így kialkudott bruttó 45 ezer forinttal sem elégedett teljesen a szakszervezet, de belátta, hogy pillanatnyilag eddig ér a takaró – érvelt az elnök, aki szerint sok vasutasnak az egyszeri 45 ezer bruttó is nagy segítség. Lehet, hogy csak ebből tud a családja  karácsonyozni, mert a bérből nem futná rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik