Gazdaság

Sorra dőlnek az áramfogyasztási rekordok

villanyora(960x640)(2).jpg (villanyóra)
villanyora(960x640)(2).jpg (villanyóra)

A december igencsak hideg időjárással köszöntött ránk, sorra dőlnek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok. A MAVIR legutóbb 8-án délután 6749 MW értéket regisztrált, amely a valaha mért legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon. Az ok a hideg időjárásban és az ünnepi díszkivilágításban keresendő.

61 éves rekord dőlt meg

1955 óta állnak rendelkezésre adatok a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt-nél arra vonatkozóan, mikor mennyi villamos energiát használ az ország. Eddig 2007-ben, egy novemberi napon fogyasztottuk a legtöbb áramot, 6602 MW-t, ám ez a csúcsérték tegnap, december 8-án megdőlt, akkor ugyanis 6749 MW értéket mértünk.

A szokatlanul hideg idő miatt a fűtés van hatással a villamosenergia-fogyasztásra, s párhuzamosan az ünnepi díszkivilágítás okozza a megnövekedett áramfelhasználást.

Nagyobb villamosenergia-fogyasztás általában november végétől december közepéig fordul elő.

Az ünnepeken kisebb a fogasztás

Egy átlagos téli hétköznap 125 000 -140 000 MWh közötti országos bruttó villamosenergia-felhasználással számolhatunk, függően az időjárástól. Míg ha a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelést vizsgáljuk, akkor ez az érték hétköznapokon 6000-6600 MW között változhat.

Az ünnepi időszakban (december 24. és január 2. között) jellemzően jóval kisebb az ország energia-felhasználása. Ennek egyik oka, hogy december közepétől gyakorlatilag nem üzemel már a legtöbb gyár és üzem, szabadságot vesznek ki az emberek, a hivatalok, iskolák téli szünetet tartanak. Ebben az időszakban jellemzően alacsonyabb (90 000-110 000 MWh közötti) energiafogyasztási értékeket regisztrálunk és jóval kisebb a rendszerterhelés értéke is (4500-5500 MW).

Amennyiben marad a hideg, december közepéig, illetve januárban még a tegnap mért csúcs is megdőlhet.Nyári csúcs is volt már

2015-ben különös módon nem a téli hónapokra, hanem júliusra esett a hazai rendszer éves csúcsterhelése. Az idei nyári csúcsot július 24-én mértük, amikor 13 óra környékén a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 MW (15 perces) értéket.

A felelősen tevékenykedő piaci szereplők mögött a MAVIR mindig, így kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is biztosítja az előírás szerinti mennyiségű tartalékot, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő, az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan.

Legutóbb szerdán volt rekorddöntés áramfogyasztásból. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik