Gazdaság

Svájci-londoni cég vásárolta be magát a Rosznyeftybe

Katarral együtt az orosz állami olajcég csaknem húsz százalékát szerezték meg.

Egy svájci-londoni árukereskedelemmel foglalkozó cég, valamint Katar csaknem húsz százaléknyi részesedést vásárolt az orosz Rosznyefty állami olajvállalatban, amiért 3300 milliárd forintnyi összeget fizettek – számolt be a brit Guardian. Az eladás része annak az orosz stratégiának, amelynek keretében az alacsony olajárak miatt keletkezett költségvetési hiányt az állami vagyon részbeni értékesítésével igyekeznek pótolni.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a megállapodást az idei év legnagyobb üzletének nevezte a globális energiaiparban. Elmondta: Vlagyimir Putyin gratulált Igor Szecsinnek, a Rosznyeft vezérigazgatójának, de azt is kérte tőle, hogy működjön együtt a pénzügyminisztériummal és a központi bankkal annak érdekében, hogy az eladás ne okozzon zavart az orosz pénzpiacokon.

A Rosznyeftben a brit BP-nek is van részesedése, 2011 óta az olajvállalat 18,5 százalékát birtokolják. A Guardian megjegyzi: egyelőre nem világos, hogy miből finanszírozza a Glencore a tulajdonszerzést. Emlékeztetnek: a cég adósságállománya korábban komoly adósságállománnyal küzdött, ami a 30 milliárd dollárt is elérte, bár decemberben már azt jelezték, hogy kilábaltak a nehézségekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik