Gazdaság

Adóemelést akar a kormány, jön a plakátadó

óriásplakát MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
óriásplakát MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Benyújtották a parlamentnek a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó csökkentéséről szóló javaslatot, de a csökkentés mellett elrejtettek egy adóemelést is.

Megírtuk már korábban, hogy Varga Mihály benyújtotta a legújabb adócsomagot (itt olvashatja részletesen, .pdf), amiben rögzítik, hogy

  • egykulcsos és egy számjegyű lesz a társasági és nyereségadó, azaz a jelenlegi 19 illetve 10 százalék helyett egységesen 9 százalékos, illetve hogy
  • a mostani 27 százalék helyett 5 százalékponttal csökken a munkáltatók által a foglalkoztatottak után fizetendő szociális hozzájárulási adó (leánykori nevén munkáltatói járulék), ami így 22 százalékos lesz.
  • Ezzel összefüggésben a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is 22 százalékra mérséklődik.
  • A javaslat 9 százalékra csökkenti a vállalkozói személyi jövedelemadó mértékét is a társasági adó mértékének csökkentésével összhangban.
  • 2018-tól pedig 20 százalékos lesz a szocho.

Emelés

A napi.hu kiszúrta, hogy a csökkentés mellett adóemelés is van a törvénytervezetben,

a plakátadó,

amit az önkormányzatok vethetnek ki reklámhordozókra. Tizenkétezer forintban maximalizálnák négyzetméterenként egy évben, de nulla forint is lehet.

A személyi jövedelemadó törvény is módosulna, a jövőben bármely ingatlan öt évvel a megszerzést követően már adómentesen értékesíthető, míg a nulla-öt év közötti időszakban egyre kisebb mértékű adóalapot állapítanak meg.

Az egyéni vállalkozókat pedig érintené a 9 százalékos társasági adó, a javaslat a vállalkozói szja-t is erre a szintre csökkenti, a mostani 10 százalékról.

Gyorsan megszavazhatják az előterjesztést, már a jövő héten elfogadhatják.

Rogán Antal szomorú

Eredetileg az energetikai cégek informatikai rendszereinek auditálását írta elő a parlament, ami ellen az érintettek tiltakoztak. A kormány a feleslegesnek tűnő informatikai auditálást egy korábbi döntésével a  bankokra is kiterjesztette. Az auditálásra továbbra is egyetlen cég alkalmas, amely Rogán Antal miniszter egyik “feltalálótársához” köthető.

Most a bankok kilobbizták, hogy az értelmetlen audit árát a kormány maximálja, erre is javaslatot tesz a mostani adócsomag, pontosabban, hogy a nemzetgazdasági miniszter ezt egy rendeletben megtehesse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik