Gazdaság

Tranzakciós illeték: kedvezményt kaphatnak a bankok

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXV. törvény rendelkezése értelmében a hitelezésüket fokozó pénzintézeteknél csökkenti a tranzakciós illetéket a kormány – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Miután a bankoknak tranzakciós illetéket kell leróniuk a hiteladósoktól érkező törlesztések összege után, a minél nagyobb gazdasági növekedéshez pedig elengedhetetlen a hitelezés, emiatt indokolt a tranzakciós illetékteher egy része alól mentesíteni a pénzügyi szféra szereplőit – indokolt a minisztérium.

Azok a pénzintézetek kapnak kedvezményt, amelyek hitelállományukat 2017. év végéig húsz százaléknál nagyobb mértékben tudják növelni a 2015. év végihez képest. A kedvezmény már a 2017-es adóév első napjától alkalmazható lesz, mégpedig a követelésállomány tervezett növekedése alapján. Az enyhítés mértéke a növekedés 0,6 százaléka, de az összeg nem haladhatja meg a fizetendő tranzakciós illeték nyolcvan százalékát, illetve háromszázmillió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik