Gazdaság

Sztrájk volt éjjel a kecskeméti Mercedes-gyárban

mercedes-gyár(i) (ingyenes, mercedes gyár, kecskemét, )
mercedes-gyár(i) (ingyenes, mercedes gyár, kecskemét, )

November 23-án délután a Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájkbizottsága eredménytelen bértárgyalást folytatott a vállalat menedzsmentjével. Ezután a helyi Vasas alapszervezet bizalmi testülete és a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy 24-én 0.30 órától kétórás sztrájkkal adnak nyomatékot követelésüknek – derül ki a szakszervezet közleményéből.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség három tisztségviselőjét a cégvezetés nem engedte be a sztrájkoló dolgozókhoz a gyárba. A Vasas Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ez a fajta viselkedés méltatlan a márka hírnevéhez. Azokat a dolgozókat, akik csatlakoztak a sztrájkhoz elküldték a munkaterületről, akik tapsolva, remek hangulatban vonultak ki, azt skandálva: Hajrá magyarok!A gyár három munkaterületén a mintegy hatvan dolgozója függesztette fel a munkát. A munkáltató igyekezett ugyan más területekről átirányítani dolgozókat, de minden igyekezet ellenére – a szövetség szerint – a munkabeszüntetés termeléskiesést okozott. A sztrájkoló munkások előbb az udvaron, később pedig az étkezőben tartózkodtak, majd két óra múlva újra munkába álltak.

A termelés a munkabeszüntetést követően helyreállt.

A Vasas nem fogadta el a megállapodást

A Mercedesben egyébként van már bérmegállapodás – kétéves. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete egy éve végzi érdekvédelmi tevékenységét a kecskeméti Mercedes-gyárban, és most sikerült először írásos megállapodást kötni, amely jelentős, mintegy 20%-os jövedelemnövekedést eredményez két év alatt a munkavállalóknak.

Viszont az a 20 százalék 2 év alatt jön majd össze: a gyártósori dolgozók bérénél 2017-ben 12 százalékos lesz az emelés az alapbérnél (de minimum a 200 ezer forintot el kell hogy érje), és 2018-ban további 8 százalékos.

A tárgyalások a Vasas Szakszervezettel együtt folytak, ám, ahogy azt pár napja megírtuk, a Vasas nem állapodott meg a céggel, hanem sztrájkbizottság alakításába kezdett. A Vasas már akkor jelezte, jövőre 15 százalékos emelést szeretne elérni, és nem tudja elfogadni, hogy két évre bebetonozzák a bérfejlesztést. Ezt továbbra is fenntartják.

Ezért sztrájkoltak

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke elmondta: a szövetség sztrájkbizottsága szerdán újabb bértárgyalást folytatott a Mercedes-gyár menedzsmentjével, mivel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a gyár közötti együttműködést érvénytelennek tartják.

László Zoltán szerint a törvény egyértelműen kimondja, hogy amennyiben két reprezentatív szakszervezet is képviseli a dolgozók érdekeit, akkor mindkettővel szükséges érvényes megállapodást kötni. A délutáni, másfél órás tárgyalás során azonban nem közeledtek az álláspontok, ezért a helyi bizalmi testület és a sztrájkbizottság úgy döntött, kétórás munkabeszüntetéssel adnak nyomatékot álláspontjuknak.

Így reagált a Mercedes

A Mercedes-gyár közleményben reagálva megerősítette, hogy vezetőségük megegyezett egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat meghaladó bérfejlesztésről a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével. Mint írják, ezt a megállapodást a Vasas szakszervezet nem írta alá, de a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége kész további megbeszéléseket folytatni.

A tárgyalások várhatóan folytatódnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik