Gazdaság

Az oroszok az egész világot átvágták az olajárral

A kifinomult, bizánci gazdaságdiplomácia legnagyobb hagyományairól tettek ismét tanúbizonyságot az oroszok az olajárral kapcsolatban – írta a Bloomberg.

Az orosz kormány február-márciusban tárgyalásokat kezdett az OPEC-kel arról, hogy a világ legnagyobb olajtermelői korlátozzák – fagyasszák be az év eleji szinten – kitermelésüket. Ezzel párhuzamosan rekordszintre tornászták fel az olajkitermelésüket.

Az trükk szépsége, hogy bár a kitermelés befagyasztásáról nem sikerült megállapodniuk a feleknek – miután az OPEC áprilisi ülésén a kartell tagállamai nem jutottak egyezségre egymással -, mégis sikerült feltolni az olajárat. A korlátozás lehetősége elriasztotta a kereskedőket attól, hogy az olajár esésére játszó spekulációs ügyleteket kössenek – fedte fel szándékukat Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter.

A megnövekvő olajárnak és olajkivitelnek köszönhetően összesen 400-700 millió rubel pluszbevételt (1800-3100 milliárd forint, a magyar GDP 6-10 százaléka) tehetett zsebre a moszkvai kormány.

A dolog szépséghibája, hogy ezt a trükköt csak egyszer lehet eljátszani.

A moszkvai kormány bevételeinek 40 százaléka származik az olaj- és gázkitermelésre és -exportra kivetetett adókból. Az elmúlt évek árzuhanása miatt megugrott a költségvetési deficit, ami arra kényszerítette az orosz vezetést, hogy az ezredforduló utáni magas olajbevételekből felhalmozott tartalékok felélésével pótolja a hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik