Gazdaság
Budapest, 2016. október 12.
Vas Imre, a Fidesz vezérszónoka (j) beszél az Európai Unió Mali Kiképzõ Mûveletében történõ további magyar katonai szerepvállalásról szóló beszámoló vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. október 12-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Munkaszüneti nap lehet a szociális munka napja

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 16. 10:30

De a közszolgálati tisztviselőké a továbbra sem.

Munkaszüneti nappá nyilvánítaná november 12-ét a kormány.

Ami szociális munka napját a szociális ágazatban dolgozók számára az a törvényjavaslat, amelyet országgyűlési képviselőként nyújtott be a parlamentnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az előterjesztés értelmében ugyanakkor a továbbiakban nem minősülne munkaszüneti napnak – főszabály szerint – a közszolgálati tisztviselők napja.

Az indítvány indoklása szerint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg dolgozó mintegy 93 ezer ember megbecsülésének kifejezéseként, megfeszített munkájuk elismeréseként javasolják, hogy a szociális munka napja – amelyet 1997 óta ünnepelnek világszerte -, munkaszüneti napnak minősüljön.

Lázár János és Balog Zoltán azt is javasolja, hogy a július 1-je, a közszolgálati tisztviselők napja viszont a továbbiakban ne legyen munkaszüneti nap, ugyanakkor legyen lehetőség arra, hogy – a kormányzati szolgálati, illetve az állami szolgálati jogviszonyban állók körén kívül esően – a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat saját bevételének terhére vállalhassa a munkaszüneti nappá minősítéssel összefüggésben felmerülő költségek biztosítását. Ebben az esetben – és e feltétellel – július 1-je az adott önkormányzat érintett foglalkoztatottjai tekintetében továbbra is munkaszüneti napnak minősülhet, írták az előterjesztők.

A Magyar Közlönyben nemrég jelent meg az, hogy június 10-e pedig ünnepnap lesz, ami a magyar haditengerészet napja. Ezt megelőzően pedig arról beszélt Orbán, hogy nagypéntek munkaszüneti nap lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.