Gazdaság
erzsébet-utalvány (erzsébet utalvány, )

Milliárdokat nyelhetett be az Erzsébet-utalvány forgalmazója

24.hu
24.hu

2016. 11. 16. 10:13

Korábban a témában:

Jóval nagyobb bevétel keletkezhetett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál, mint amennyit rászorulók és gyerekek üdültetésére fordítottak – írja a Magyar Nemzet.

Az Erzsébet-utalványok forgalmazását végző Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (MNÜA) több forrásból is van bevétele:

– 2 százalékot számol fel az utalványokat megvásárló munkáltatóknak

– 5 százalékot von le az elfogadóhelyektől

– 1500 forint elfogadóhelyi díjat szed be évente (*58 ezer elfogadóhellyel).

Ezekből a tételekből már önmagában keletkezhetett 10 milliárd forint feletti bevétele az alapítványnak (évente átlagosan 100 milliárd forintban bocsátottak ki az utalványból, de tavaly pl. a 140 milliárd forintot is elérték). Miközben a 2012 óta évente 5-10 milliárd forintot fordítottak a rászorulók és gyerekek üdültetésére.

Ez így nagyjából egált is mutat. Viszont a lap utalványozási piacra rálátó informátorai szerint ezen kívül még két nagy bevételi forrás lehet:

– A befolyó pénzek forgatásából keletkező haszon. Az előd üdülési csekknél ez több milliárd forintot tett ki.

– A be nem váltott utalványok ellenértékéből, ami tiszta haszon. Becslések szerint ez az összeg 1 és 10 millió forint között lehet.

Titok, mi van a milliárdos haszonnal

A lap pontos számokat azért nem közölt, mert bírósági ítélet alapján az MNÜA pénzügyei (hivatalos mérlegbeszámolóján túl) nem számítanak hivatalos adatnak. Megkeresésükre pedig nem válaszolt a szervezet.

Mint ismert, júniusban az LMP kiáltott mutyit az utalvánnyal kapcsolatban. .

Mint írtuk, többek között az Erzsébet-utalvány is kiesik jövőre a kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások köréből. Ami azt jelenti, hogy egyéb juttatásként jelentősen megemelkedik az adóterhe. Viszont korlátlanul lehet majd adni. Kérdéses, forgalma (haszna) így marad-e a mostani szinten.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.