Gazdaság

Október az egyik legerősebb hónap lett

Erős lett a hazai tőzsde októbere. A BUX fő komponensei szinte mind rendre nagyot mentek, a Richter történelmi árfolyamcsúcsra is futott. Jöhet a harmadik felminősítés a héten, ha minden jól megy, nemsokára meglehet az új mindenkori BUX-rekord! Nagy Pétert (UniCredit) kérdeztük.

Október nagyon sikeres volt

– mondja Nagy Péter, az UniCredit Bank üzletkötője a Bank Centerben, ahova azért hívtuk meg, hogy a magyar tőzsde elmúlt egy hónapját kicsit részletesebben megtekintsük. A szakember szerint, ha ránézünk a BUX-indexre, láthatjuk, hogy az megközelítette a 30 ezer pontos határt és gyakorlatilag október második felében szinte minden nap új éves csúcsra emelkedett. Mint kifejtette, minden blue chip nagyon jól szerepelt. Emögött a jó nemzetközi hangulat, vállalati hírek plusz újonnan beáramló pénzek is álltak. Ha októbert nézzük éves/havi összehasonlításban, akkor ez volt a második legerősebb hónapja a magyar tőzsdének, közel 8 százalékot emelkedett a BUX index. Főleg az OTP és a Richter vitte a hátán a parkettet.

A BUX index októberben megközelítette 2007-ben beállított 30 118 pontos rekordját, végül 7,7 százalékos emelkedés mellett 29 803 ponton állapodott meg a hónap utolsó kereskedési napján. Októberben a legnagyobb forgalmú részvények remekeltek, mindegyik pluszban zárt: az OTP 9,7 százalékkal, a MOL 6,6, az MTELEKOM 3,3 százalékkal tudott erősödni. A Richter részvénye októberben 8,5 százalékkal emelkedett, és a hónap során 6 085 forinton beállította új csúcsát.

Nagy Péter teljes elemzése a videóban tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik