Gazdaság

Újabb jelentés Magyarországról: régiós sereghajtókká válunk

IMF_logo(430x286).jpg (Array)
IMF_logo(430x286).jpg (Array)

A gazdasági növekedés Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában továbbra is élénk marad, ám ennek fenntartása nehézségekbe ütközhet – figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése, amely egyre nagyobb veszélynek látja a populizmus előretörését a régióban.

Magyarországon az IMF erre az évre kétszázalékos növekedést vár, ami jövőre 2,5 százalékra gyorsulhat. Ez azonban nemcsak a kelet-közép-európai régiós átlagtól marad el, ahol idén 2,8, jövőre 3 százalékos bővülést vár a Valutaalap, de a többi e régióba sorolt országhoz képest is gyenge.

Idén Magyarországon lehet a legalacsonyabb a GDP bővülési üteme, 2017-ben pedig egyedül Szlovénia lehet az az ország, amelyet megelőzhet hazánk. Ott 1,8 százalékos növekedést valószínűsít az IMF.

A jelentés kiemeli: az egész régió – így Magyarország számára is – a legnagyobb kihívást a növekedés fellendítése és a nyugati életszínvonalhoz való közeledés jelenti. A siker érdekében – a beruházások és a termelékenység növelése céljából – a strukturális reformok újabb körét kellene elindítani.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik