Gazdaság
Budapest, 2016. május 23.
Az alacsony felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt tiltakozó tejtermelõk demonstrációjának egyik résztvevõje áll tehenével az id. Antall József rakparton 2016. május 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Áremelés jön, miközben a gazdasági növekedés alig észrevehető

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 10. 27. 16:40

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint a belső és külső egyensúly kedvező, az infláció szinte megszűnt, bár szeptemberben 0,6 százalékra erősödött, míg az első kilenc hónap átlaga 0,1 százalék volt. A következő hónapokban egyebek mellett az üzemanyagok jövedéki adójának emelkedése, a tej külpiaci árának emelkedésének hatására az áremelkedés gyorsulása várható.

Az év végén 1 százalék körüli, éves átlagban 0,5 százalékos infláció valószínű, ami jövőre 1,5 százalékra gyorsulhat. Éves szinten a GKI 2 százalék körüli ipari növekedésre számít, ami jövőre 3,5 százalékra gyorsulhat.

Esett

Az építőipari termelés volumene az első nyolc hónapban 22 százalékkal esett, a csökkenés üteme azonban lassul, és a szerződésállomány 20 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A kiskereskedelmi forgalom a január-augusztusi időszakban 4,9 százalékkal bővült, éves szinten 5 százalék körüli dinamika várható.

Augusztusban a magyar export, éves alapon euróban számolva 12,5 százalékkal emelkedett, így az első nyolc hónapban 3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívumban a cserearányok több mint 2 százalékos javulásának is szerepe van – ismertették.

A bruttó kereset az első nyolc hónapban 6 százalékkal (közfoglalkoztatottak nélkül 6,5 százalékkal), ezen belül a versenyszférában 5,3 százalékkal bővült. A reálkereset idén várhatóan 7, jövőre 4,5 százalékkal emelkedik, a versenyszférában némileg kisebb ütemben.

Növekedés

Az elemzés szerint idén a fogyasztás húzza a gazdasági növekedést, a fogyasztás 4,5 százalékos növekedésével szemben a beruházásoknál 10 százalék körüli visszaesés várható. Jövőre az európai uniós források gyorsuló beérkezése, az üzleti befektetések némi élénkülése 5 százalék körüli beruházás-bővülést valószínűsít, miközben fogyasztás bővülése 4 százalékra mérséklődhet.

Az államháztartási hiány szeptember végére szinte eltűnt. Ebben a beruházási kiadások és a kamatköltségek csökkenése, valamint a növekedési adóhitel következtében megugró társaságiadó-bevételek, illetve az Európai Unió tavalyról áthúzódó átutalásai, a földértékesítés bevételei, továbbá a jövedelmekhez kötődő bevételek növekedése játszotta a fő szerepet. Az év hátralevő részében azonban az állami költekezés erősödése számítanak.

Elmarad

A magyar gazdaság első félévi, 1,4 százalékos növekedési üteme nemcsak az ország regionális versenytársainak többségétől maradt el – a lengyel dinamika 2,8 százalék, a szlovák 3,7 százalék, a román 5 százalék volt – de az Európai Unió 1,9 százalékos átlagát sem érte el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.