Gazdaság
adotartozas(960x640).jpg (Array)

Baker Tilly: súlyos következményekkel járhat a NAV állásfoglalása

24.hu
24.hu

2016. 10. 24. 10:17

Akár súlyos anyagi veszteségeket is elszenvedhet egy cégből kilépő tulajdonos, amennyiben a létesítő okiratot nem kellő körültekintéssel szerkesztették meg, mivel ilyenkor olyan jövedelem után kell adót fizetnie, amelyet korábban már leadózott, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Cégtulajdonosok esetében gyakran előforduló szituáció, hogy a korábban már leadózott jövedelmükből úgynevezett ázsiós tőkeemelést hajtanak végre a cégükben. Ilyen típusú tőkeemelésről akkor beszélünk, amikor a tulajdonos vagy tulajdonosok által teljesített vagyoni hozzájárulás egyik része a jegyzett tőkébe, a másik része pedig tőketartalékba kerül. A tőkeemelés dokumentálásának akkor lesz jelentősége, ha bármelyik tulajdonos a későbbiekben megválik a cégbeli részesedésétől – állítja a tanácsadócég.

Mit mond a törvény?

Az szja-törvény rendelkezései alapján ugyanis a részesedésétől megváló tag adóköteles jövedelme a részesedés átruházása során megszerzett bevételnek az a része, amely meghaladja a részesedés megszerzésére fordított érték és kapcsolódó járulékos költségek együttes összegét. A jogszabály értelmében a részesedés megszerzésére fordított értékének a részesedés átruházásáig igazoltan szolgáltatott vagyoni hozzájárulásnak a létesítő okiratban meghatározott értéke számít.

Egy konkrét példával szemléltetve: ha a társaság tulajdonosa által – a korábban már leadózott jövedelméből – vagyoni hozzájárulásként teljesített 2 millió forintból 1 millió a jegyzett tőkébe, míg a másik 1 millió forint a tőketartalékba kerül, akkor az utóbbi 1 millió forintot nem lehet később a részesedés megszerzésére fordított értéknek tekinteni, amennyiben erről nincs rendelkezés a létesítő okiratban.

Duplája után kellhet adózni

A példánál maradva, a NAV egyik friss állásfoglalása szerint amennyiben a tag a későbbiekben 3 millió forint ellenében megválik a korábban megszerzett részesedésétől, akkor nem a 3 millió forint bevétel és a korábban általa vagyoni hozzájárulásként teljesített összesen 2 millió forint közötti különbözet (azaz 1 millió forint), hanem 2 millió forint jövedelem után kell adóznia, hiszen a tőketartalékba helyezett 1 millió forintot nem lehet a részesedés megszerzésére fordított értéknek tekinteni. Annak ellenére sem, hogy ezt az összeget a tulajdonos már korábban leadózott személyes jövedelméből bocsátotta a cég rendelkezésére.

Az adóhatóság állásfoglalása szerint tehát csak és kizárólag a létesítő okiratban ténylegesen feltüntetett vagyoni hozzájárulás vehető figyelembe a cégből kilépő tag adóköteles jövedelmének meghatározásakor.

Mi lehet a megoldás?

A cégtulajdonosoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az ázsiós tőkeemelés során a létesítő okiratban minden, a tulajdonosok által mind a jegyzett tőkébe, mind a tőketartalékba helyezett vagyoni hozzájárulást is feltüntessék – figyelmeztetett a tanácsadócég adószakértője, Hajdu Zsolt.

Hozzátette: ellenkező esetben a tulajdonosok a részesedésük eladásakor igencsak kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mivel a társaság részére teljesített vagyoni hozzájárulásuk egy részét nem lehet a részesedés megszerzésére fordított értéknek tekinteni és ezért gyakorlatilag olyan jövedelem után kell majd adót fizetniük, amit korábban már leadóztak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.