Gazdaság

A hazai áramigények sokszorosát meg lehetne termelni a magyar széllel

Van potenciál a magyar szélenergiában, de a hazai társadalom és a gazdaság nem használja ki. Egy kutatás szerint több tízezer megawattnyi energiát lehetne termelni szélerőművekkel, ami többszöröse lenne a Paksi Atomerőmű teljesítményének, ami kétezer megawatt.

Magyarország nem rendelkezik kiemelkedő adottságokkal, ha a szélenergiát nézzük, de van benne potenciál mindenképpen. Inkább az ország észak-nyugati részén fúj többet a szél, de van több kihasználható gócpont az országban. Készültek tudományos felmérések arról, hogy akár több tízezer megawattnyi energiát lehetne létrehozni szélerőművekkel. Ez a szám többszöröse a Paksi Atomerőmű által termelt energiának. Igaz, hogy evvel nem lehet folyamatosan áramot termelni, mivel nem fúj állandóan a szél, így fel kellene készülni a hazai villamosenergia-rendszernek az időjárási körülmények változására.

Hazánkban legutóbb 2006-ban írtak ki tendert szélenergia-beruházásra, akkor 330 megawattnyi kapacitást osztottak ki. Egy tanulmány arról számol be, hogy Magyarországon 750 megawattnyi kapacitást elbírna a hazai villamosenergia-rendszer.

Olvasói sztorik